Assistenten Saeed Esbati, 26, får vara med och påverka lönen för sin kollega Lena Salomonsson, 27, biträdande jurist.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Här bestäms din lön av kollegerna

Publ. 2010-06-29 09:30
 
 

Tycker dina kolleger att du lever upp till arbetsgivarens värderingar? Grattis – du får högre lön. Så är det för Lena Salomonsson, 27, jurist.

Lena Salomonsson jobbar på Cederquists advokatbyrå i centrala Stockholm. Där låter man numera varje medarbetare ha ett finger med i spelet vad gäller varandras löner.

Företaget involverar alla – alltifrån receptionister till konferens- värdinnor och advokater – att ha en åsikt om i vilken mån var och en lever upp till företagets kärnvärden "respekt", "kvalitet" och "ödmjukhet/trevlighet".

Svaren i den webbaserade enkäten kopplas till kronor och ören.
– Är jag trevlig när jag passerar receptionen? Visar jag respekt när jag ber om hjälp med en rättsutredning? Svaren i enkäten på- verkar ersättningen. Det här gäller mig också, säger vd:n Jens Tillqvist.

Enkätundersökningen är en av diskussionspunkter- na på medarbetarnas ut- vecklingssamtal. Biträdan- de jurist Lena Salomonsson har inga problem att bli be- tygsatt av kollegerna:
– Det är jättebra att få feedback om hur man upp- fattas. Hittills har jag klarat mig bra.

Men riskerna? På företag i USA och England som tilllämpar metoden har det hänt att pakter har bildats där medarbetare har gått ihop för att sänka en kollega, medger Jens Tillqvist:
– För säkerhets skull ber vi våra medarbetare lämna en utförlig motivering om det sätts underbetyg.

Håller ditt jobbs värderingar?

Verklighet eller bara snack? I en verksamhet där värderingen "tillgänglighet" är ett fundament och tas på allvar ska inga kunder behöva sitta i telefonkö. I en verksamhet där "trygghet" är i centrum bör farliga delar elimineras.

Påverkar värderingar besluten? Ett bussbolag har "säkerhet" som värdeord. En kväll är busschauffören försenad när en tonårsflicka ber honom stanna en extra gång, så att hon slipper gå så långt ensam i mörkret till bostaden. Vad gör busschauffören?

Speglar bilderna sanningen? Ett hälsocenter som har värderingen "balans i livet" kan inte gärna ha bilder på magra fotomodeller i sina annonser, i skyltfönstret eller på hemsidan

Kristian Borglund

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön