Om jobbtankarna dyker upp kan det vara bättre att kolla av mejlen än att undra.
Foto: Foto: Scanpix

Svenskar kan inte sluta jobba på charterresan

Publ. 2010-06-29 13:56
 
 

Att svenskarna har svårt att släppa jobbet på semestern har metrojobb.se uppmärksammat i flera artiklar. Många kan inte ens kan koppla bort när de åker iväg med familjen eller kompisarna på charterresa, visar en ny undersökning.

Researrangören Ving har frågat över 14 000 personer i sin resepanel om de klarar av att undvika jobb på semestern. Det gör nio av tio, men resten jobbar lite till och från.

Nästan var tredje jobbfuskare menar att gränserna mellan jobb och semester är otydliga för dem medan åtta procent menar att de helt enkelt måste jobba lite på semestern för att klara av jobbet. Den lugn och ro som semestern innebär ser vissa också som en chans att ta itu med lite mer tidskrävande arbetsuppgifter.
 
Metrojobb skrev på måndagen om att anställda använder jobbdatorn till privata ärenden. Det bekräftas nu av Vings undersökning. Även om det bara är var tjugonde tillfrågad som tar med jobbdatorn på chartersemestern använder de flesta den för att kunna se på film, söka information om aktiviteter och surfa på Facebook – inte för att jobba.

Men ur stressynpunkt är det inte alltid dåligt att kolla av jobbmejlen under semestern. Enligt stressexperten Thomas Danielsson kan det faktiskt vara bra att smygtitta på mejlen då och då. Att gå runt och fundera på vad man missat kan i längden vara mer stressande.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa