Avslag på jobbansökan kan göra ont i kroppen

Publ. 2010-08-09 16:44
 
 
Foto: Scanpix / Arkiv
 

Att bli avfärdad vid en anställningsintervju kan göra ont att höra. Men nu visar forskning att en refusering också kan öka risken för smärta rent fysiskt.

Psykologen George Slavich vid University of California har hittat ett samband mellan inflammation och att få ta emot avvisande kommentarer, skriver New Scientist.

I ett experiment lät han 124 personer tala framför en publik som sedan sågade presentationerna. Forskaren mätte sedan två värden som har att göra med kroppens inflammationsförsvar och båda visade sig vara förhöjda jämfört med normalvärdet.

En hjärnskanning visade också en ökad aktivitet i delar av hjärnan som kopplas samman med känslor av att bli avvisad. De försökspersoner som fick högst inflammationspåslag var också de som visade störst aktivitet i de berörda delarna av hjärnan.

Inflammation är kroppens försvar mot skador, men kan också ge upphov till bland annat astma och reumatism. George Slavichs säger till New Scientist att han hoppas att hans foskning om kopplingen mellan fysiska besvär och psykiska känslor kan bana väg för nya behandlingsmetoder.

Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb