Vardag för många: Många timmar framför datorskärmen utan att resa sig.
Foto: Foto: Scanpix

Stillasittande kan leda till för tidig död – även om du tränar

Publ. 2010-08-16 14:33
 
 

Det räcker inte med att träna innan eller efter jobbet. En ny studie visar att den som sitter stilla på jobbet lider större risk att dö i förtid – oavsett om du tränar efter jobbet eller inte.

I den amerikanska undersökningen, som från början syftade till att se hur cancer kunde förebyggas, har 123 000 personer bland annat svarat på hur länge de sitter stilla om dagarna, skriver Suntliv.nu.

När forskarna tretton år senare undersökte hur många som hade avlidit syntes ett tydligt samband mellan de som satt still sex timmar om dagen eller mer och ökad dödsrisk.

För stillasittande kvinnor var risken hela 37 procent högre, medan männen löpte 18 procent högre risk att dö. Främst var det hjärt-kärlsjukdomar som var dödsorsak.

Förvånande nog var andelen dödsfall lika stor bland de som tränade.

Forskarna tror att den ökade dödsrisken beror på att stillasittande har samband med högt kolesterol, blodsockernivå och andra riskfaktorer.

Hälsoråd ger ofta tips för hur eller hur mycket du ska träna, men tar sällan upp stillasittande under dagarna, något som forskarna nu hoppas ska ändras, skriver Suntliv.nu.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa