Få en nytändning på jobbet efter semestern genom att sätta upp nya mål för hösten.
Foto: Foto: Istockphoto

Så får du ditt gamla jobb att kännas nytt

Publ. 2010-08-18 13:27
 
 

Tillbaka på samma gamla jobb som före semestern? Använd din nyvunna energi för att få det att kännas som nytt.

Nya utmaningar, ett högre tempo och nya arbetsuppgifter kan få ditt gamla jobb att kännas som nytt igen. Nu är den rätta tiden att utnyttja den energi du laddat upp med under din semester, för att göra förändringar som kan leda till ett ytterligare snäpp upp på karriärstegen.
– Vi är präglade av skol­åren att efter sommaren börjar ett nytt läsår. Då förväntar vi oss också att få nya utmaningar och att vi ska lära oss något nytt. Men en arbetsplats är inte en skola. Man måste ofta ta egna initiativ för att få nya utmaningar och mer kompetensutveckling, säger Nina Jansdotter, karriärcoach på Drömjobb.

Börja med att inventera dina tidigare arbetsresultat och se var du skulle kunna höja din kvalitet ytterligare.
– Man bör koncentrera sig på en grej i taget tills man känner att man är riktigt, riktigt bra på det man gör. Det är också bra att man högt pratar om att man har satt nya mål för då får man pressen från kollegorna att verkligen nå dem, säger Nina Jansdotter.

Genom att blåsa nytt liv i sitt gamla jobb kommer energin som man laddat med under semestern också att räcka längre. Stimulans av nya utmaningar och att man upplever att det man gör är roligt, lustfyllt och meningsfullt genererar också ny energi.
– Se också till att umgås med människor som är bra på att utveckla sig själva på ett och samma jobb och lär av dem. Men titta också på dem som är dåliga på att göra något bra av sitt jobb och fundera på hur deras karriärmöjligheter ser ut och om du verkligen vill sluta som dem.

Gör en jobb-makeover!

 
 

1.Prata med chefen. Om du har en bra relation med din chef så fråga om det finns någon ny uppgift som du kan ta på dig. Ta gärna på dig fler uppgifter för att tagga upp tempot på jobbet. Men var inte beroende av chefen.

2. Få med kollegerna. Berätta för dina kolleger att du vill ha nya uppdrag och hör efter om det finns något nytt projekt ni skulle kunna dra ihop tillsammans. Ju fler ni är som jobbar mot nya mål, desto lättare kommer ni nå dem.

3. Höj kvaliteten. Bestäm dig för att höja kvaliteten på exempelvis dina powerpointpresentationer, rapporter eller tidigare resultat. När du skapat en wow-effekt hos andra som ser resultatet av dina ansträngningar vet du att du lyckats.

4. Gå på kurs. Undersök om din arbetsgivare kan betala en utbildning på din fritid som du kan ha nytta av på jobbet. Fundera också om du har kunskaper från dina hobbys som du skulle kunna använda för att utvecklas på jobbet.

Mary Örnborg

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär