Skvallersajt ska ge tusen unga nytt jobb

Publ. 2010-08-23 17:08
 
 

Massor av nya jobb till ungdomar. Det hoppas Tanja Parkkila och nya sajten "Tusen nya jobb" förmedla när hon nu utmanar Arbetsförmedlingen.

Metrojobb skrev om Tanja Parkkilla och hennes sajt Doldajobb.se, där du kan skvallra om jobb du hört talas om, tidigare i år. Nu ska hon under 60 dagar i samarbete med Svenskt näringsliv och förmedla jobb som inte finns i annonser. 

– Arbetsförmedlingen förmedlade bara 2,5 ungdomsjobb per handläggare förra året. Vi vill pränta in hos de unga att det finns andra vägar till jobb, säger Tanja Parkkila.

Inte minst ska jobben förmedlas från person till person. För att få läsarna att tipsa om jobben lovar hon "lockbeten" i form av tävlingar och priser.

– Det kostar Arbetsförmedlingen 60 000 kronor per förmedlat jobb, så ett pris som kanske kostar 1 000 kronor är inte så farligt. Tanken är att de ska inspireras av oss, de skulle också kunna ha en tävling på sin sida där ungdomar kan förmedla jobb till varandra.

Du som letar jobb kan också lägga upp en liten miniannons på sajten där du beskriver dig själv och vilken typ av jobb du söker.

I nuläget finns ett fyrtiotal jobb upplagda på sajten. Det är med andra ord en bit kvar till de tusen ungdomsjobb som är målet.

– Tusen nya jobb är en hög siffra och vi får se var vi hamnar, men det är i alla fall en mer tilltalande slogan än "800 nya jobb", säger Tanja Parkkila

Det är valtider och Svenskt näringsliv står bakom satsningen. Är det här en politisk kampanj? 

– Jag ställer mig utanför det där, jag är finsk medborgare och röstar inte i valet. För mig handlar det om att engagera ungdomar att hitta nya vägar till jobb.

Tanjas tre tips till dig som är ung och jobbsökande

• Börja med att inse att du måste ta saken i egna händer. Jobb tillsätts via nätverk, spontanansökningar och direkt kontakt med företagen. Bara tolv procent av jobben tillsattes via Arbetsförmedlingen.

•  Alla de tre sätten att söka jobb från förra punkten ryms inom sociala medier. Kontakta företagen på Facebook, lägg upp din cv och på en blogg, eller ta ut svängarna och gör en kreativ cv med video. Möjligheterna är oändliga.

• Sikta på småföretag. Till skillnad från större företag har småföretagarna varken tid eller pengar för en rekrytering, men de kan ändå behöva anställa. Gå till biblioteket, låna katalogen Företagsfakta och kolla upp vilka nya företag det finns på din ort inom de branscher du vill jobba.

Tanja Parkkila
 
Tomas Lundin

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Fler artiklar inom Sociala medier