Mia Törnblom visar hur din närvaro påverkar andra i sin nya bok om ledarskap.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Mia Törnblom: Du är en ledare på jobbet

Uppd. 2010-09-02 09:05
 
 

Dina ord, reaktioner och handlingar på jobbet har effekter på andra. Ibland obetydliga. Ibland större.

I det avseendet är vi alla ledare i karriären.
 – Ingen människa är en ö. Vi påverkar varandra hela tiden. En vanlig dag på jobbet påverkar du människor till framgång eller motgång, påpekar Mia Törnblom, aktuell med sin nya bok ”Du leder!”.

Genom att medvetet inse vidden av ditt ledarskap kan du få både dig själv och andra att växa, menar hon.

I sin bok, sin första om ledarskap, pratar hon om att ta eget ansvar, att väcka mod, att hitta balans, att "tycka om dem du leder".

Mer snällhet i ledarskapet? Är det vad du menar?
– Jag skulle inte säga snällhet eftersom många då tror att det betyder mesigt, otydligt och luddigt.

Det är jätteviktigt att vara tuff och hård när det behövs, men alltid med kärlek.
– Medvetet ledarskap, snarare. Medvetna ledare har förmågan att se sin egen del i olika sitautioner och kan skapa otrolig starka grupper.

Ett sätt att odla sin egen medvetenhet som ledare, och öka möjligheterna att bli chef, i fall det står på önskelistan, är att skapa ett medvetandebibliotek:
– Om du exempelvis har en fungerande jobbrelation, fundera på vad det du gör som får den att fungera? Vad kan föras vidare till fler situationer?  Eller när ett projekt är slut, vad gick bra där som du kan använda nästa gång?

Bli en medveten ledare

1. Träna på dig själv. Träna på dig själv först förutsättningen för att kunna leda och samverka med andra framgångsrik är att leda sig själv först. Du kan exempelvis börja med att ta mer ansvar i vardagliga situationer på jobbet genom att fråga dig ”Vad är min del till att just den här jobbiga/härliga situationen uppstår?”.

2. Lyssna mer. Bli medveten om all den delen av kommunikationen som du hittills inte lagt märke till. Vad säger de andra på jobbet? Egentligen? Vad är det du missar för att du hittills inte har lyssnat ordentligt? Vad pratar de INTE om? Lär dig att bli helt närvarande i ditt lyssnande.

3. Vänd rädslorma. Om du har rädslor, till exempel för hur reaktionen ska bli när du sätter ner foten i en jobbsituation, kan du sätta rädslan i perspektiv genom att ställa dig frågor som ”Vill du vara omtyckt av allt och av alla jämt?” och sedan ”Tycker du själv om allt och alla jämt?”.

Källa: Mia Törnblom, och hennes bok “Du leder”


Kristian Borglund

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling