Du som vill sticka ut bland alla projektledare kan tjäna på att bli certifierad.
Foto: Foto: Stock.xchg

Med rätt att projektleda

Uppd. 2010-09-16 13:14
 
 

Det har gått inflation i projektledare. I krisens spår har allt fler satsat på att få en kvalitetsstämpel på sin titel. Så funkar certifiering av projektledare.

Varje år får 16 000 personer ett diplom som visar att de certifierats enligt den så kallade IPMA-standarden. I Sverige har föreningen Svenskt Projektforum ensamrätt på IPMA-certifiering, som tilldelas runt 500 personer varje år.

– Väldigt enkelt kan man säga att en certifiering är ett officiellt erkännande av din kunskap med referens till ett internationellt ramverk, säger Sven Ringmar, ordförande för Svenskt Projektforum.

Den som vill ha ett certifikat är ofta en aktiv projektledare som vill kunna lägga mer tyngd i sitt CV. Det blev ännu viktigare under det så kallade skitåret 2009, då ansökningarna till Svenskt Projektforum sköt i höjden.

– Det blev större konkurrens om jobben och viktigare att profilera sig. Det var också en stor tillströmning av studenter som ville kröna sin kurs med ett certifikat, säger Sven Ringmar.

Det finns fyra nivåer av certifiering, från A till D, där A är för chefer med mångårig erfarenhet av att leda flera projekt samtidigt och D i huvudsak är ett teoriprov. Oavsett hur seniora deltagarna är får många en "aha"-upplevelse när de får se sina färdigheter utifrån, berättar Sven Ringmar.

Något han tror kommer att öka är att skolor samordnar projektledarcertifiering med sina utbildningar, så eleverna får ett extra kvitto när de kommer ut. Svenskt Projektforum har också infört ett system för att kontrollera att utbildningarna följer deras standarder.

Så funkar certifiering

Det finns två huvudstandarder för projektledarcertifiering i världen:

• Den ena utfärdas av amerikanska Project Management Institute, som har delat ut runt 370 000 certifikat jorden runt.

• Den andra standarden är IPMA, som Svenskt Projektforum har ensamrätt på att utfärda i Sverige. Varje år certifieras 16 000 personer i världen.

Så går certifieringen till.

Moment som ingår i utbildningarna är bland annat skriftliga prov, utvärdering av sina egna kunskaper, workshoppar och grupparbeten. En viktig del är att analysera sina egna kunskaper och vad man har lärt sig.

IPMA-certifikatet är internationellt godkänt och den som klarar kursen får certifikat på både svenska och engelska.

Kursledarna är själva aktiva projektledare som är godkända på samma eller högre nivå än den kurs de leder.

De flesta får certifieringen betald av sin arbetsgivare, men för den som vill betala ur egen fick ser prislistan ut så här:

D-nivå: 6 000 kronor

C-nivå: 21 000 kronor

B-nivå: 25 000 kronor,

A-nivå: Pris varierar.

 
Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär