Foto: Foto: Scanpix

Trainee – här är de senaste trenderna

Uppd. 2010-11-19 13:52
 
 

Nu är det hetare än någonsin att vara trainee. I år planerar mellan 150 och 200 svenska företag att dra igång traineeprogram.
– Marknaden exploderar nu, det är som en högkonjunktur gånger tre, säger Bjarne Kristiansen, grundare till Traineeguiden.se.


Mycket har hänt sedan ABB startade Sveriges första traineeprogram för över hundra år sedan. I dag finns det program för både sjuksköterskor och personalvetare.

– Man känner av att det har blivit trendigt, det är en massa nya bolag sett fördelarna och är på väg att starta upp egna program, säger Bjarne Kristiansen.

Traineeguiden är en guide och annonsplats för Traineeprogram. Sajten har också tillsammans med Sveriges Ingenjörer jobbat fram den certifiering för traineeprogram som bland annat innebär att traineen garanteras fast anställning och att programmet sträcker sig över minst nio månader med lön.

Förra året sjönk antalet program dramatiskt, men i år räknar Bjarne Kristiansen med den högsta siffran sedan sajten startade år 2001. Det betyder inte att det är lätt att komma in.

– Sjuttio procent av studenterna som går ut högskolan är intresserade av traineeprogram, men det finns bara plats för några få procent. För en student är trainee ofta det finaste du kan bli.

Finns det inte en risk att det går inflation i traineeprogram om alla företag har ett?
– Ett stort företag tar in mellan fem och tjugo traineer så antalet blir ändå inte så stort. Jag tror inte det blir något problem med inflation, förutsatt att fler inte börjar missbruka begreppet trainee.

Hetaste traineetrenderna

Kommunala traineer. Kraftiga pensionsavgångar bland 40-talisterna gör att det finns ett stort behov av ersättare på chefspositioner. Allt fler kommuner vill trygga återväxten med traineeprogram.

IT-sektorn. Inom IT-branschen är konkurrensen om duktigt folk stor och de senaste tre åren har allt fler företag inom IT-sektorn börjat med traineeprogram.  

Internationella program. De som haft svenska traineeprogram har blivit allt mer intresserade av internationella program. Det gör också att andelen sökande från utlandet ökat.

Överlevare får status. Under krisåret 2009 drog många företag in sina traineeprogram. De som inte drog in programmen under krisen har nu fått högre status bland de sökande eftersom det visar på styrka och långsiktighet att kunna köra program trots lågkonjunktur.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb