Christian Louboutin: "Jag kan höra om en sko sitter bra"

Publ. 2010-09-30 07:00
 
 
"Twilight"-stjärnan Kristen Stewart i ett par Louboutin-skor.
 
"Twilight"-stjärnan Kristen Stewart i ett par Louboutin-skor.
 

Världens kvinnor älskar hans skor. Men det var nära att 11 september och finanskrisen satte stopp. Metro har träffat skokungen Louboutin.

Christian Louboutins sexiga högklackade skor har tagit honom förbi skodesignerkollegerna Jimmy Choo och Manolo Blahnik i popularitet. Metro talade sex och ljudet av klackar med fransmannen.

Vilket är ditt tidigaste minne av kvinnoskor?
– Min syster. Vi bodde på sjätte våningen. Jag var ofta tillsammans med min yngsta syster som var 12 år äldre än jag. Hon gick upp för trapporna framför mig. Hon hade ett par högklackade skor i kork och jag fascinerades av att hon kunde gå uppför alla de trapporna i de klackarna.

Dina skor är de mest eftertraktade inom mode-världen. Kan du nämna en vändpunkt i din karriär?
– Det var kanske inte en vändpunkt, men 11 september var en stor händelse för mitt företag. Många små företag kollapsade, så att vi överlevde var en vändpunkt. Jag hade aldrig en dröm om att bygga upp ett företag. Det jag verkligen ville var att designa skor.  

Du har även överlevt den senaste finanskrisen. Det verkar som om kvinnor köper skor i alla lägen. Varför tror du att kvinnor har ett sådant känslosamt förhållande till sina skor?
– Jag tror att skor är kopplat till något tämligen sexuellt. Skor är även nära kopplat till hjärnan. Det ändrar kvinnans attityd så att hon blir medveten om sin kropp. Även någon som inte tycker om sin kropp kan älska sina fötter. Fötter har en universell attraktion. Riktigt smala fötter är fina och breda fötter är också fina.

Du skapar skor för många visningar, hur bestämmer du vilka designer du vill arbeta med?
– Tre saker: Talang. Och sedan förmågan att berätta vad du vill ha och vad du tänker på. Och i tredje hand, relationen. Jag gillar att arbeta med unga designer, folk som faktiskt
behöver hjälp och befinner sig på gränsen till sitt genombrott.

Varför föredrar du högklackade skor?
– Som skodesigner dras man naturligt till klackar. Klacken ligger nära det sofistikerade. Om du tänker på klacken tänker man på en annan attityd. Den kan forma kvinnan. Många saker blir ikoniska när de kopplas till klacken – som ljudet. Ljudet av klackar mot gatan är som en melodi. Jag kan skilja på ljudet från en pumps, stövel, hög klack och en mellanhög klack. Jag hör skillnaden mellan ljudet och rytmen. Genom att lyssna hör jag hur skon sitter på foten.

Kenya Hunt

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär