Läs traineernas dagbok

Uppd. 2010-10-06 09:30
 

Niklas och Maria går första året på Connectas stenhårda traineeprogram. Metrojobb.se bad dem skriva ner vad de gör och hur de tänker under en vecka.


Maria

Maria Axelson, 26, har läst design- och produktframtagning på Kungliga Tekniska Högskolan innan hon började traineeprogrammet. Hon är just nu inblandad i två olika projekt för ett internationellt företag.

Måndag

8.00 Sista förberedelserna inför Lessons Learned med referensgruppen i kompetensprojektet.

13.00 Faciliterar Lessons Learned workshop. En timme med givande diskussioner, idéer och tankar att ta med sig inför kommande projekt.

15.00 Veckomöte med projektgruppen i strukturkapitalprojektet. Vi stämmer av vilka aktiviteter som avslutats under förra veckan, vilka som återstår samt identifierar nya aktiviteter. Vi gör en gemensam grovplanering för veckan och synkar  förväntningar. Jag informerar om ett kommande kvällsevent som vi ska genomföra med intressenter till projektet. Vi diskuterar även problem som uppstått och hur vi kan lösa dem.

16.30 Examination i Retorikkursen på Connectas kontor med middag och chans att träffa hela traineegruppen! Tillsammans med en kollega genomför jag en säljpresentation för en fiktiv ledningsgrupp, får feedback och reflekterar över vår prestation.

Tisdag

7.30 Sammanställer resultatet från Lessons Learned. Anteckningar på blädderblockspapper ska renskrivas, analyseras och föras in i slutrapporten.

10.15 Stående morgonmöte i korridoren med min projektgrupp. Vi pratar igenom dagens utmaningar, om någon behöver hjälp osv.

10.30 Möte med tekniskt ansvarig för intranätet där vi diskuterar praktiska detaljer inför lanseringen av den nya dokumentstrukturen om några veckor.

12.00 Lunchar med min handledare på mitt uppdrag. Vi går igenom mina utvecklingsmål och sätter upp en plan för hur vi ska arbeta tillsammans under hösten samt diskuterar hur hon kan hjälpa mig att nå mina mål.

14.00 "Städning" av kompetensprojektets gemensamma arbetsyta tillsammans med den enhetschef som kommer att driva projektet i linjen. Information som ska leva kvar flyttas till andra platser på intranätet för att göras tillgängliga för medarbetare och chefer.


Onsdag

8.00 Påbörjar överlämning av ytterligare ett projekt från en kollega som ska vara föräldraledig.

12.00 Lunch med kundansvarig för att diskutera min framtid och kommande projekt hos kunden.

14.00 Arbetsmöte inom strukturkapitalprojektet – sista detaljerna börjar falla på plats.

16.30 Sätter ihop och skickar ut agenda inför morgondagens möte med referensgruppen i strukturkapitalprojektet

17.00 Träffar två seniora Connectakollegor för att arbeta vidare med ett internt initiativ där vi tar fram en utbildning för konsulterna inom kompetensområde Management.

 
Torsdag

7.30 Förbereder inför nästa veckas kvällsevent. Jag tar fram presentationsmaterial, gör en grovplanering och skissar på konceptet för kvällen. Vilket är mitt huvudbudskap och vad har vi för syfte och mål med att träffas?

13.00 Avstämningsmöte med referensgruppen för strukturkapitalprojektet. Vi diskuterar resursbrist, problemställningar och hur vi ska komma i mål med projektet på given tid. Alla har mycket att göra – går det att omfördela aktiviteter och uppgifter för att lätta på arbetsbelastningen?

14.30 Fortsatta förberedelser inför kommande kvällsevent. Beställer mat.

16.00 Skissar på roller, ansvarsområden och rutiner för underhåll av den nya dokumentationsstrukturen för att säkra bibehållen kvalitet i framtiden.

 
Fredag
 
7.30 Fortsätter arbeta med underhållsprocessen för kundens strukturkapital

10.00 Träffar min mentor som också är kompetensområdeschef på Connecta. Vi återbesöker min utvecklingsplan och kommer överens om aktiviteter jag ska genomföra för att utmana mig i riktning mot mina mål. Min mentor drar även med mig på Connectas gemensamma träningspass på SATS.

12.30 Bockar av de sista sakerna på min todo-lista och planerar kommande vecka.

16.00 Förbereder kommunikationsmaterial inför höstens arbetsmarknadsmässor där Connecta kommer att delta.

17.00 After Work med traineegruppen på kontoret – perfekt avslutning på en intensiv vecka!

Niklas

Niklas Ingvar.
 
Niklas Ingvar. Foto: Gustav Gräll
 

Niklas Ingvar, 26, har läst teknisk fysik på KTH innan han började på Connectas traineeprogram. Han jobbar just nu med en kund som vill öka sin konkurrenskraft genom en investering. Han har jobbat i ett team om fyra personer sedan i somras med projektet, som nu närmar sig slutet.


Måndag

08:00 I dag avgörs det om investeringen har stor eller liten potential. Beräkningsmodellen jag skapade förra veckan ska färdigställas, dock saknas en del viktig indata som kunden fortfarande jobbar med att få fram.

13:00 Kort avstämning med projektledaren. Jag får nya direktiv kring presentationen, kommer bli mycket att göra denna vecka så nu gäller det att vara effektiv.

16:30 Åker till Connectas kontor för att examineras i en retorikutbildning, ska bli riktigt kul att testa på alla de verktyg jag lärt mig under kursens gång.


Tisdag

08:00 Fortfarande saknas indata men nu har jag i alla fall en indikation på investeringens lönsamhet.  Nu återstår bara att kontrollräkna resultatet.

12:00 Lunchmöte med min mentor. Skönt att prata av sig lite och trimma utvecklingsplanen.

15:30 Dagen avslutats med ett längre möte med två utvecklare från Riga.


Onsdag

08:00 Deadline för en så kallad "draft"-leverans klockan 10:30, nu gäller det att vara i sitt esse.

10:31 Inlämnat. Nu har vi fått ner den sista pusselbiten i vårt arbete.

15:30 Möte med projektledaren och diskussion kring den feedback vi fick från kunden avseende vår draft. De var jättenöjda och det känns riktigt kul!

17:30 Dagen avslutats med ett kort möte på Connectas kontor med en traineekollega för att jobba ikapp lite med ett internt Connecta-projekt.


Torsdag

09:00 Gårdagens möte har satt alla riktlinjer så nu är det bara att jobba på och vi kommer med stor sannolikhet bli klara tills på fredag utan problem.

14:00 Sista indata på plats och kontrollberäkningen är klar. I och med det har jag ett slutgiltigt resultat och det bekräftar vår rekommendation!

Fredag

08:00 Finputsar arbetet som vi i projektet har jobbat med inför slutleverans.

16:00 Veckan slutar med en av de bästa känslorna som finns: Att komma till avslut med ett projekt, speciellt när det gått bra

17:00 Afterwork med Traineekollegorna

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär