Svenskar och danskar på samma arbetsplats – då kan det vara upplagt för kommunikationsmissar och sårade känslor.
Foto: Foto: Scanpix

Jobba i Danmark – så tycker chefen om dig

Publ. 2010-10-19 10:05
 
 
Jobba i Danmark
 

Det är inte bara färgen på korven som skiljer Sverige från Danmark. Det märks inte minst när svenskar jobbar i danska företag. Dansk dynamit blir ofta för mycket för lågmälda svenskar på arbetsplatsen.

Allt fler svenskar korsar sundet för att jobba. Bara de som bor i Sverige och jobbar i Danmark uppgår till runt 30 000 personer.

Danska Søndagsavisen ägnar en artikel åt att beskriva de kulturkrockar som uppstår när svenskar och danskar möts på jobbet.

Svensken vill helst puttra på i sin Volvo, medan dansken gasar i sin Alfa Romeo, kan vi bland annat läsa. Sas koncerndirektör Henriette Fenger Ellekrog vittnar om att danska medarbetare får trippa på tå för att inte såra de känsliga svenskarna.

– Vi är inte rädda för att gå rakt på sak i Danmark. Så är det verkligen inte i Sverige. Det kan nästan vara överväldigande för svenskarna.

Morten Nielsen, Nordenchef för spelföretaget EA Games, beskriver svenskarna som alltför petiga när det gäller detaljer och har utarbetat en särskild strategi när det gäller att chefa över svenskar.

– Om man som dansk chef är direkt över en svensk så uppfattar svensken det helt galet, eftersom de är mycket mer känslostyrda, säger han till Søndagsavisen.

Men svenskarnas egenskaper är inte bara dåliga, menar han. En perfekt anställd eller chef skulle vara ett mellanting mellan den danska, "actionorienterade" och den svenska detalj- och personorienterade, menar Morten Nielsen.

Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär