Fastna inte i tiggarfällan när du söker jobb. Om du visar dig i underläge är risken stor att du hänvisas till mejlhögen med 125 andra ansökningar.
Foto: Illustration: Svenska Grafikbyrån

Säg inte "jag söker jobb"

Uppd. 2010-10-21 15:40
 
 

Jobbtiggarna står med mössan i hand och säger med en bönande blick: "Jag söker ett jobb, vilket som helst.". Jobbexpertens tips: Gör precis tvärtom  Så undviker du att få tiggarstämpeln.

Angeli Sjöström, karriärkonsult på MinKarriär.se, förklarar:
– När man söker jobb hamnar man direkt i ett mentalt underläge i förhållande till arbetsgivaren. Det kan verkligen kännas som att man står med mössan i handen och upplever sig själv väldigt liten. Så därför kan du behöva göra något åt den snedvridna maktbalansen.

Hennes tips: Få bort tiggerisituationen:
– Ett bra sätt är att inte säga att du söker jobb i ­dina kontakter med arbetsgivare.

Inte?
– Nej, så fort arbets­givarna hör orden "Jag vill söka jobb hos er" är risken stor att de rutinmässigt  ber dig att skicka in en ansökan som alla andra, och då hamnar du i de vanliga rullorna med 125 andra sökande.

Så hur kan man göra i stället?
– Ändra målsättning för dina kontakter med företagen, från att söka jobb till att söka kunskap. Då blir du intressantare i deras ögon.

Följ de tre stegen här nedan, så etablerar du en relation vid sidan om den vanliga CV-högen:
– Målet är att du ska fastna i arbetsgivarnas medvetande, så att du är "top of mind" när en jobbmöjlighet som passar dig dyker upp.

3 sätt att inte bli en jobbtiggare

Visa nyfikenhet
Skriv först ner en lista på företag som du skulle vilja jobba hos. Ring sedan upp och säg: ”Jag tycker att projektet X ni jobbar med låter jätteintressant (eller något annat som väckt nyfikenhet). Kan du tänka dig att träffas över en lunch och berätta mer om det? Jag är så nyfiken på x, y och z. Jag bjuder.”

Sök inte jobb
Du kanske frågan om du söker jobb. Säg ”Nej, inte just nu. Jag är angelägen om att hamna på en arbetsplats där mina kunskaper verkligen kommer till sin rätt, så jag undersöker flera företag som har väckt mitt intresse.” Kom ihåg att det inte bara arbetsgivaren som ska välja. Det ska du också göra.

Sök kunskap
Fråga personen som du träffar allt du är nyfiken på. Vad är mer på gång inom företaget? Vilka typer av kompetenser behövs det mer av framöver?  Vad gjorde personen innan han/hon började där? Hur värderingsstyrt är bolaget i praktiken? ­Frågorna ger dig besked om du vill jobba där.

 
Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb