Stämpelklockan är borta från de flesta arbetsplatser, men vi är fortfarande besatta av att mäta antal timmar framför prestationer.
Foto: Foto: Scanpix

Svenskar vill men vågar inte gå ner i arbetstid

Publ. 2010-10-27 11:55
 
 

De flesta skulle gärna byta högre lön mot mindre arbetstid, men att gå ifrån 40-timmarsveckan är fult.

Förra året jobbade svenskarna övertid som motsvarar 103 000 heltidstjänster. Men egentligen vill vi jobba mindre, även om det innebär mindre betalt.

Sociologen Paul Fuehrer vid Stockholms universitet menar att det finns ett jätteglapp mellan vad arbetstagarna vill ha och vad som tas upp i debatten om arbetstid.

– I dag är det mycket tal om arbetslinjen och att fler människor ska arbeta allt mer och allt högre upp i åldrarna. Tidigare decenniers debatter om förkortad arbetstid lyser i stort sett med sin frånvaro, säger han till tidningen Arbetsliv.

I sin avhandling har Fuehrer intervjuat 130 personer i Stockholm, Södermanland och Jämtland. En majoritet av dem vill dra ner på arbetstiden på bekostnad av lönen.

Ett antal undersökningar har tidigare visat på svagheter med 40-timmarsveckan som standardmått och förespråkat en mer flexibel och resultatinriktad arbetsdag. Uppsalaforskaren Roland Paulsen hävdar till exempel att många bara sitter av tiden stora delar av dagen.

– Om vi talar om kontorsanställda har vi redan sex timmars arbetsdag, sa Paulsen till metrojobb.se i våras.

Paul Fuehrer tror att det bästa vore om vi själva kunde bestämma om vi vill jobba 50 timmar i veckan ett år för att sedan kunna gå ner till 30 timmar, till exempel när man har små barn.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa