Johanna Falk fick möjlighet att avancera i karriären efter uppköpet av hennes tidigare arbetsgivare.
– Det känns fantastiskt att min nya arbetsgivare vågar satsa på mig, säger hon.
Foto: Foto: Mary Örnborg

Uppköpet kan bli ett uppköp för dig

Publ. 2010-10-28 11:33
 
 

Det behöver inte vara av ondo när två företag slås ihop. För Johanna Falk innebar det ett lyft.

Ett förvärv betyder oftast att företagen som slås ihop också får dubbla tjänster. Plötsligt sitter två personer på en och samma stol och det blir som i leken ”hela havet stormar” – en blir av med stolen och får gå.  

Men för Johanna Falk och hennes kollegor blev situationen tvärtom när hennes arbetsgivare Portal nyligen köptes upp av IT-företaget Atea.
– Det är klart att vi alla blev oroliga när informationen kom ut om att vi skulle köpas upp. Men Atea gick tidigt in och förklarade tydligt att deras syfte inte var att rensa bort folk, säger Johanna Falk.

Hon fick jobb på Portal för snart två år sedan som Bidmanager, där hon ansvarade för företagets upphandlingsprocesser. När Atea köpte upp Portal blev det också hennes chans till att ta ytterligare ett kliv upp i karriären.
– Jag blev tidigt under förvärvsprocessen tillfrågad om jag var intresserad av att ta rollen som chef över avdelningen för upphandlingsstöd, vilket innebar att jag skulle jobba både operativt men också strategiskt med upphandlingsfrågor. Jag tackade naturligtvis ja.

Johanna var inte den enda på Portal som erbjöds en ny och bättre tjänst. Många av hennes kollegor fick andra arbetsuppgifter och generellt är alla nöjda med hur deras nya arbetsgivare har hanterat tjänstefördelningen bland de anställda.
– Det är bara några få av mina kolleger på Portal som har slutat och då har det varit frivilligt, säger hon.

4 tips: Så här behåller du jobbet vid ett uppköp

1. Hantera känslorna. Känner du oro inför en sammanslagning så var öppen för dina känslor. Fundera på vad dina tankar och känslor egentligen bottnar i och försök hantera det på ett rationellt sätt, tipsar Johanna Falk.

2. Läs på. Läs på om det nya företaget innan du skapar dig en förutfattad mening om det. Se också till att ta till dig all information som ges under förvärvsprocessen.

3. Hitta möjligheterna. Förvärv öppnar upp nya dörrar. Passa på att fundera på vilka kunskaper och egenskaper du har som företaget nu skulle kunna ha nytta av. Rannsaka dig själv, vad du vill göra och styr upp dina egna val. Tänk att du har möjlighet att påverka.

4. Tänk positivt.
Välj att förhålla dig positivt inställd till alla förändringar som kommer med ett förvärv. Med en positiv inställning öppnar du automatiskt också upp för nya möjligheter för din karriärutveckling.

Mary Örnborg

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär