Foto: Foto: Scanpix

Okej att kalla chefen psykfall på Facebook

Uppd. 2010-11-15 15:32
 
 
Fråga
Ska en person kunna få sparken för ett Facebookinlägg?
 
 
 
 

Kan en anställd verkligen få sparken för ett inlägg på Facebook? Efter en rad uppmärksammade avsked ska frågan nu avgöras i amerikansk domstol.

Dawnmarie Souza fick gå från sitt jobb på räddningstjänsten efter att hon kritiserat ledningen på sin Facebooksida. Bland annat kallade hon chefen för en "nummer 17", vilket är ambulanspersonalens kod för en psykpatient.

Fallet är bara ett i mängden där anställda varit för frispråkiga i bloggar eller på Facebook och fått sparken, men snart kan det bli ändring på det. Ett exempel – också inom räddningstjänsten – är 21-åriga Dana Kuchler, som sparkades efter att ha skämtat om att hon hade ett drogmissbruk.

Enligt myndigheten National Labor Relations Board gjorde Souzas arbetsgivare fel när de avskedade henne. Anställdas rätt att tala om förhållanden på jobbet sträcker sig även till Facebook, menar man.

– Det är samma sak som att samtala vid vattenkylaren, säger byråns rättschef till AP.

Räddningstjänsten hade en policy som förbjuder anställda att uttala sig negativt om arbetsgivaren i digitala kanaler och som Souza klart brutit mot, men policyn i sig är lagvidrig, menar NLRB.

Arbetsgivaren hävdar att Souza misskött sitt jobb även före Facebook-incidenten och att hon i vilket fall som helst skulle ha fått sparken vilken dag som helst.

I början av nästa år ska fallet upp i en förvaltningsdomstol i Hartford, Connecticut. Om rätten kommer fram till att arbetsgivaren gjort fel kan det ha stora konsekvenser för hur frispråkiga anställda i USA tillåts vara på nätet.

Tomas Lundin

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Facebook tog norsk sparkdräkt till Hollywood

Facebook tog norsk sparkdräkt till Hollywood

När flickidolen Justin Bieber fotades när han åkte buss i London nyligen blev det en helsida i brittiska tabloidtidningen Daily Mail.

Fler artiklar inom Sociala medier