Markus Malmberg var tidigare alkoholist, men är numera nykter. Han berättar om julfesten på jobbet, utifrån en alkoholists perspektiv.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Så hjälper du kollegan som dricker för mycket

Publ. 2010-11-25 10:30
 
 

"Hur orkar du dricka så mycket som du gör?" brukade kollegerna fråga under julfesterna. Markus Malmberg svarade med att hälla i sig fler öl.

– Det finns ingen nötallergiker som äter nötter, men jag fortsatte att dricka trots att drickandet var en ren misshandel mot mig själv. Jag kunde inte sluta, berättar Markus Malmberg, 31, i Kristianstad.
I dag är han nykter alkoholist och föreläser om sin väg bort från spriten.
– Julfesterna slutade med att jag blev berusad och inte mindes vad som hade hänt efteråt.

Att allt brännvin, vin och öl var gratis hade ingen betydelse:
– För mig kvittade det om en flaska brännvin kostade 2 000 kronor. Jag tog ibland taxi hur långt som helst bara för att få köpa en flaska.

Först när hans granne blev nykter insåg han att det fanns ett bättre alternativ än att söka sitt livsrus i flaskan:
– Jag frågade grannen om jag fick följa med på ett AA-möte och började se hur spriten var vad som orsakade de problem jag undvek med spriten.
– Det var en sorg att sluta. Spriten var den kompis som alltid fanns där vid min sida och löste mina problem.

Hur är det på julfesterna nu?
– Jag kan ju välja själv nu som egenföretagare, så jag undviker julfester där det dricks mycket. Nykter betyder närvarande, och jag gillar närvarande människor. I dag får jag mitt rus genom att vara nykter.

3 tips som hjälper en kollega

Vänta till nästa dag
Att diskutera din kollegas drickande under själva festen är ingen idé. Den bästa hjälpen du kan ge just då är att hindra honom eller henne att sätta sig påverkad bakom ratten. Passa i stället på nästa dag, när kollegan är bakis och har ångest. Då är mottagligheten som störst.

Pekpinnen åt sidan
Hjälp kollegan att se sanningen. Säg ”Jag såg att du drack så här mycket och gjorde så här.” Moralisera inte. Kommentarer som ”Hur kunde du dricka så mycket när du visste att vi skulle ha det här mötet  i dag?” förvärrar situationen. Självkänslan sänks och självföraktet ökar.

Visa att du bryr dig
Lyft fram att du som vän är orolig och att det finns hjälp, att man kan få hjälp av arbetsgivaren. Hjälp personen att ta upp saken med sin chef, och att du – eftersom du bryr dig  – annars kommer att ta initiativ. Källa: Christel Blondin, terapeut och nykter alkoholist,  från www.EnDagITaget.se

Källa: Christel Blondin, terapeut och nykter alkoholist, från www.EnDagITaget.se
 
Kristian Borglund

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa