Emma Wiktorin ändrade riktning i sitt liv när hon formulerade sina önskningar.
Foto: Foto: Gustav Gräll

Skriv en önskelista för karriären till tomten

Publ. 2010-12-09 10:00
 
 
I stället för att önska dig inslagna paket över jul kan du skriva ner karriärönskningar. Erika Wiktorin gjorde det med förbluffande resultat.

Erika Wiktorin, fyrabarnsmamma i Mariestad, skrev sin önskelista i våras när hon var i en rejäl svacka:
– Mitt egenföretagande gick inte alls bra.  Jag jobbade väldigt mycket, och trots det gick verksamheten knappt runt. Jag kände mig misslyckad, säger hon.

I klartext formulerade hon sina önskningar, till exempel: ”ekonomiskt överflöd och trygghet”, ”större inredningsuppdrag”, ”ett kreativt hus där många kan mötas, och skapa med mycket vi-känsla” och ”harmoni i mig själv”.

Allt har slagit in.
– Redan efter ett par dagar, på en parkeringsplats, träffade jag en man som jag mött ett par gånger tidigare. Han har en stor herrgård och ville ha hjälp med inredningen …
– En tid senare blev jag kontaktad av en vän som jobbar på Arbetsförmedlingen som presenterade en ledig tjänst för mig och sa, ”det här är bara du, du ska söka det här!”.

Tjänsten visade sig vara ett jobb som stylistlärare i Skövde.
– Det är mitt kreativa hus. Vi gör projekt tillsammans i allt från spa, massage, yoga, coachning, ansiktsbehandling, hårstyling, makeup, färg och stilanalys, personal shopping och naglar.

Önsketekniken som Erika följde beskrivs i ”Guldboken”, skriven av coachen Sofia Guldbrand
Så blir önskningar verklighet
1. Tänk helt fritt
Skriv ner allt du skulle vilja uppleva i din karriär, stort som smått – alltifrån fullkomligt logiska saker till galna och roliga idéer som i nuläget känns vilt och ouppnåeligt. Markera det som skulle skapa bäst förändringar för dig just nu       i livet.

2. Upplev det som sant
Skriv nu en utförlig berättelse om vad den här vinsten har inneburit för dig. Just det, skriv som om du redan är i mål. Hur känns det där i målet? Vad säger människor till dig nu? Vilka relationer, vilken musik, vilka vanor, vilka symboler och vilka tankar var betydelsefulla för dig på vägen hit?

3. Ta vara på tillfällena
”Ta vara på tillfällen som leder dig närmare dina mål – och ha kul på vägen. Se till att må bra, och utvidga ständigt din självbild så att du övar dig på att känna dig värd din framgång. Ta fram dina önskningar ibland och känn in känslan av att vara i mål.”
Källa: coachen Sofia Guldbrand
 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär