Annons
Felix Lundberg har fått alla sina jobb genom kontakter. Men han är inte enbart positiv till den typen av rekrytering.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Publ. 2010-12-10 11:03
 
 
Så anställde man

Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering. Interna rekryteringar, det vill säga byte av jobb hos samma arbetsgivare räknas inte.

Dessa fördelas på följande sätt:
34 000 via arbetsförmedlingen
23 000 via annons i tidning, internet eller liknande.
79 000 via anhöriga, vänner eller bekanta.
100 000 där arbetsgivaren kontaktade den arbetssökande.
103 000 där den arbetssökande kontaktade arbetsgivaren.
10 000 via övriga kanaler.
54 000 där uppgift saknas.

SCB (TT)
 
Glöm åtgärder och jobbsökande. Nästan tre av fyra får arbete genom kontakter. Arbetsförmedlingen: ”De missar mångfaldsperspektivet”.

Kontakter är vanligaste vägen till jobb enligt en ny SCB-undersökning. 403 000 personer har mellan andra och tredje kvartalet börjat en ny anställning och av dem fick nästan tre av fyra jobb genom kontakter – inte genom annonser på internet, i tidningar eller hos Arbetsförmedlingen.
– Vi har kollat vilken som är den första kontakten eller det första mediet som man fick information om jobbet igenom, säger Katja Olofsson, utredare på SCB.
Kontakterna kan röra sig om allt från att en vän eller en familjemedlem har rekommenderat personen att söka jobbet till att arbetsgivaren har hört av sig eller att den sökande kontaktat arbetsgivaren.
På Arbetsförmedlingen ser de inte undersökningen som ett tecken på att de spelat ut sin roll i arbetssökandet.
– För oss är det här ingen nyhet. Vi vet att många jobb går den här vägen. Vårt uppdrag är att hjälpa de som inte har något kontaktnät. Många av de vi jobbar med står långt från arbetsmarknaden, säger Malin Blomgren, enhetschef på Arbetsförmedlingen.
Hon tror att arbetsgivaren är förloraren i den här typen av rekrytering och att det finns en risk för diskriminering.
– Vi vet att när någon rekryterar genom kontakter så väljer de ofta någon som är lik dem själva och då kanske de missar mångfaldsperspektivet och meriter de inte visste att de behövde, säger Malin Blomgren.

"Sökt många men inte fått något"

Felix Lundberg fick sitt första jobb genom sin granne, efter det blev han uppringd för nästa jobb, och sitt nya jobb som research executive på TNS Sifo fick han genom kontakter på företaget.
– Jag har sökt ganska många jobb men inte fått något. Alla mina jobb har jag fått genom omvägar och kontakter, säger han.
Han är ändå inte enbart positiv till den här typen av rekrytering.
– Jag rekommenderar det om man får det på meriter. Men jag vet inte om det är så bra om man får jobbet bara för man är kompis med någon på företaget, säger Felix Lundberg
Rickard Lindholm

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Emily pratar karriär med andra föräldrar

Emily pratar karriär med andra föräldrar

Är du föräldraledig och har en längtan efter att prata jobb, karriär och personlig utveckling? Gör som Emily Rosenqvist. Hon har startat ett eget karriärnätverk – enbart för föräldrar.

Kvinnligt nätverk på ett nytt sätt

Kvinnligt nätverk på ett nytt sätt

Att kvinnor bara ser varandra som konkurrenter är en myt. Det är de många kvinnliga nätverken ett bevis för. ”Vi driver och peppar varandra,” säger Linda Sandberg, ordförande i nätverket Geek Girl Meetup.

"Mitt ideella arbete har gett mig ett enormt nätverk"

Ideellt arbete är lika viktigt som studier. Det menar Rättviseförmedlingens nya ordförande Seher Yilmaz. – Mitt engagemang har gett mig erfarenheter och ett enormt nätverk, säger hon.

Experten: så lär du dig mingla, skriver en CV som sticker ut, och förbereder dig inför intervjun

Experten: så lär du dig mingla, skriver en CV som sticker ut, och förbereder dig inför intervjun

Hur får jag mitt CV att sticka ut i mängden? Går det att lära sig att mingla? Och vad ska jag läsa på om företaget inför jobbintervjun? Idag svarar Metrojobbs karriärscoach Nina Jansdotter på läsarnas frågor.

Fler artiklar inom Nätverka
Annons
Annons
Annons