– Jag skulle vilja ha friskvård, säger Calle Jacobson, 33, labbtekniker. – Kanske betalt för att ta sig till jobb, en pendlingsförmån, om man inte får milersättning för att man åker kollektivt, säger Camilla Andersson, 28, som jobbar på kvinnojour.
Foto: Foto: Lena Garnold

Arbetsgivaren som vill befrukta de anställda

Publ. 2010-12-16 09:43
 
 

Postens nya löneförmån: ­Provrörsbefruktning. Posten: Det är för ­enkelt för att låta bli. Individuella löneförmåner är framtiden, enligt Saco.

Det finns runt 600 förmåner och rabatter i Postens förmånspaket. Det senaste tillskottet är rabatterad IVF-behandling, alltså provrörsbefruktning.
– Vi tycker att det är bra om vi kan hjälpa till, och det är för enkelt för att låta bli, säger Mattias Holmberg, koncernansvarig lön och förmåner Posten Norden.
Holmberg menar att Posten är ett företag som ligger i framkant vad gäller förmåner, framför allt för att vara så stort som företaget är. Lena Granqvist, Sacoekonom och national­ekonom som skrev sin doktorsavhandling om löneförmåner, ser Postens nya förmån som ett tecken i tiden.
– Man vill ha flexibilitet i sitt ersättningssystem, och individualism att välja själv, säger hon.
Hon tror att det blir 10-talets trend inom löneförmåner, att vi som arbetstagare erbjuds en mängd olika rabatter och förmåner, och kan välja det som passar oss.
– Tidigare var det mest en statussymbol, det var bara förunnat dem som satt högst uppe. Men nu finns de på hela arbetsmarknaden. Ytterst för arbetsgivaren finns ett intresse att folk ska trivas och jobba så bra som möjligt. Det här med image är också viktigt, du ger sken av att det är en bra arbetsplats.

Förmåner

Lena har i sin forskning delat in de senaste decennierna efter förmåner.

• 1980-talet Förmånssystemet växer i högkonjunkturen, tjänstebil och lunchkuponger är vanligt.
• 1990-talet Livspusslet ska läggas och städtjänster och barnpassning blir allt vanligare.
• 2000-talet Tryggheten blir viktigare, när de offentliga systemen monteras ner. Försäkringar och pensionssparande.
• 2010-talet Individualismen slår igenom även bland förmånerna, och arbetsgivarna erbjuder ett smörgåsbord med förmåner att välja bland, för att det ska

 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön