Malin Berdette låter numera andra bli delaktiga i hennes utveckling. Kollegan Fredrik Hörte är en av dem som hon tar hjälp av. Malin och Fredrik har samarbetat tidigare och det är deras segergest men även en energiboost när det behövs. – Nu är Malin min coach och mot såväl låga och höga mål peppar vi varandra på detta sätt, säger Fredrik. 
Foto: Foto: kinga Lezanska sjölin

Ensam är inte stark – ta hjälp för karriären

Publ. 2009-01-19 19:03
 
 

 Hjälp från andra kan ge din karriär vingar. Men vågar du be om den?
– Många av oss svenskar är för stolta för att be om hjälp, säger karriärutvecklaren Olof Röhlander.


Ursäkter som ”Jag vill inte tränga mig på”, ”Jag klarar det själv”, ”Det löser sig ändå” är som att dra i handbromsen i karriären.
– Jag vet inte om det är typiskt svenskt. De gamla talesätten ”ensam är stark” och ”bra karl reder sig själv” visar i alla fall på en tradition att det finns en viss stolthet i att kunna klara sig själv, säger Olof Röhlander.
Han råder alla att kasta de begränsande tankarna i papperskorgen en gång för alla.
Om man tycker att det är jobbigt att be om hjälp. Vad kan man göra?
– Hitta en betydelsefull anledning till varför du ska göra det. Om du blir tillräckligt hungrig, går det lättare. Skriv också ner ytterligare fem bra saker som kommer ut av att be om hjälpen, och två negativa konsekvenser av att inte göra det.
Hur ber man om hjälp på ett snyggt sätt?
– Var tydlig med att du ber om en tjänst och visa också att du är tacksam för hjälpen. Bjud också tillbaka, vilket inte nödvändigtvis behöver vara till samma person.
– Så fort du ger hjälp till någon annan, känn efter hur skönt det är. Den känslan gör det lättare för dig själv be om hjälp, eftersom du själv vet hur glad och tacksam man kan bli över att få hjälpa.

”Nu har jag lätt för att ha roligt i stunden”

Malin Berdette, 26, var länge en hjälpvägrare.
Hon var för stolt för att be om den, säger hon.

Malin Berdette har kommit över sitt problem och jobbar i dag med verksamhets- och entreprenörsutveckling över hela Sverige.
Hon tror att hennes nuvarande framgångar i karriären delvis ett resultat av ett förändrat förhållningssätt till att be om hjälp:
– Om jag tidigare skulle göra verklighet av en idé var det viktigt för mig att det var jag som gjorde den verklig. Prestationen handlade om mig. Nu väljer jag i stället att fokusera på vad jag vill vara med om att skapa. Mina egna prestationer är inte i fokus, utan snarare vad jag vill uppnå.
Ett litet fokusskifte, kan tyckas, men en enorm skillnad för karriären -- och för arbetsglädjen.
– Nu har jag lätt för att ha roligt i stunden, säger hon.
Hur tar du hjälp av andra i dag?
– Jag berättar vad jag vill uppnå. Jag gör det i alla möjliga sammanhang, och jag frågar samtidigt andra om vad de vill uppnå och hur jag kan vara till hjälp för dem. När vi är öppna med våra intentioner kommer hjälp från alla möjliga håll. Det är magiskt.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Du får bara en chans när du träffar en person för första gången, att göra ett bra första intryck handlar om att vara taktisk.

Fler artiklar inom Nätverka