Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim vet hur man talar inför grupp. På många högskolor har Studenthälsan kurser i att våga tala. Ofta träffas en grupp på runt tio studenter vid sju till tio tillfällen och diskuterar, gör olika praktiska övningar och får tips om hur man kan slappna av.  
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så vågar du tala inför en grupp

Uppd. 2008-11-24 09:05
 
 

Bli av med ångesten inför din redovisning

I samarbete med studentliv.se
 
I samarbete med studentliv.se
 

Blir du nervös och får obehagskänslor när du ska hålla muntliga framföranden eller tala inför seminariegruppen?
Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim ger bra tips för att övervinna rädslan och vinna publikens uppmärksamhet.


– Det handlar om att känna sig förberedd. Det är lättare om man vet vilka man ska tala inför, säger Teo.
Trots att han och Mimmi bara gått en termin på retorikkonsultprogrammet på Södertörns högskola vet de många knep för att få ett muntligt framförande att nå fram till publiken.
Mycket handlar om att lyckas fejka en självsäkerhet, för då blir du också självsäker.
– Om jag går in i en roll, då är det inte jag som eventuellt gör bort mig utan min roll, förklarar Mimmi och försäkrar att även de mest självsäkra egentligen också blir nervösa av att tala inför grupp.
– Det är också viktigt att inte vara för bunden av sitt manus utan att känna av publiken och gå vidare på de spår de är intresserade av, fortsätter Teo.
Han föreslår därför att man ska ha lite äss i rockärmen, några extra spännande saker att ta till när man märker att publiken börjar tappa intresset.
Men om man tappar bort sig och inte kommer på något att säga då?
– Man ska inte vara rädd för pauser, säger Mimmi och får medhåll av Teo.
– Det är mycket bättre att vara tyst än att börja säga ”eh, ja, vad var det jag skulle säga nu då ...”. Är man tyst tror publiken att man antingen har sagt något smart, eller precis är på väg att säga något smart.
 

4 tips för ett lyckat framträdande

1. Håll händerna framför dig och använd dem för att understryka saker. Känns det för obekvämt kan du ha dem bakom ryggen, men inte bara hängande, och absolut inte i fickorna.
2. Rör på dig. Om du går lite i sidled signalerar du att du ska börja prata om ett nytt ämne, och går du fram mot publiken blir du mer personlig.
3. Titta på publiken, men spänn inte ögonen i enskilda personer utan flytta runt blicken i publiken så att alla känner att de har kontakt med dig.
4. Kom ihåg att om publiken verkar ointresserad så behöver det inte bero på dig. De kanske bara behöver en bensträckare?

Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim
 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling