Maria Forssén, 42, är en typisk storasyster, intygar hennes bror Niklas. Genom sin karriär har hon tagit olika chefsjobb, inte minst därför att det har känts stimulerande att få bestämma.  
Foto: Foto: Urban Brådhe

Storasyskon blir stora ledare

Publ. 2008-11-19 19:42
 
 

Barack Obama är det.
Nästan alla toppchefer är det. Födda till framgång.
– Ja, vi storasyskon har lite storhetsvansinne, säger Maria Forssén, 42, ordförande i nätverket Shenet.

 
Storasyskon är födda till vinnare, enligt den amerikanska psykologen Dr Kevin Leman, författare till den nyutkomna boken ”The firstborn advantage”.
En symbol för detta är exempelvis att alla de tre slutkandidaterna i det amerikanska valet i år – Barack Obama, Hillary Clinton och John McCain – såg världen före sina syskon.
– I ett seminarium jag höll för högt uppsatta chefer frågade jag hur många som var förstfödda. 19 av de 20 deltagarna var det, förklarar Kevin Leman.
Tidigt i livet har de uppfostrats till att styra upp för sina småsyskon, att vara disciplinerade, ta ansvar och att organisera – välkända nycklar till succé i arbetslivet.
Det typiska storasyskonet är drivet, har stora planer och drömmar, kräver massor av sig själv och andra, tar kontrollen, analyserar vad som behöver göras och får saker gjorda.
Maria Forssén, 42, grundare av karriärnätverket Shenet, och fyra år äldre än sin bror skrattar igenkännande åt beskrivningarna.
– Ja, det låter som jag. Jag tror att många av oss storasyskon har en egen syn på saker och ting, att vi har en tydlig bild av hur det ska göras. Jag blir frustrerad om jag inte får bestämma.
Och du är en vinnare?
– Ja, en stor dos av självförtroende har vi ju ...
Vilka är baksidorna med att vara storasyster i karriären?
– Det kan kännas orättvist att man har hela världen på sina axlar. Saker blir ju inte gjorda om man inte gör det själv – åtminstone inte rätt gjorda.

5 karriärövningar för dig som är äldsta barnet

Säg nej. Din tendens att ta ansvar för att styra upp saker och ting kan rubba din livsbalans om du inte lär dig att säga nej. För din egen skull, träna dig på att säga:  ”Jag måste tacka nej till det, tiden räcker inte till”.

Låt saker bli ogjorda. Om du konstant ser saker som ”borde fixas”, tänk på att karriären består av annat än att åstadkomma resultat. Att gå genom livet med en sten-tung, lång att göra-lista kan
tömma lusten och glädjen.

Tillämpa 24-timmars-regeln. Ett stort projekt dyker upp på jobbet som kräver mycket ansvar och många långa arbetstimmar och du har svårt för frestelsen. Ge dig en betänketid på 24 timmar innan du lovar något.

Acceptera andras standard. Du vill att allt ska vara perfekt – enligt din standard. Tänk på att verksamheten rullar på även när allt inte görs precis som du själv hade önskat. 
 
Koppla av på ett nytt sätt. Avkoppling är extra viktigt för dig. I stället för att fråga dig själv vad du borde göra på helgen, fundera igenom vad du skulle vilja göra – och gör det!

 

 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling