När andra pratar om lågkonjunktur har Anna Ström sagt upp sig och inlett en resa som egenföretagare. Med sitt nystartade företag  Gourmetbudet levererar hon färdiga middagar hem till familjer i Malmö, bland annat från Skoströms Kök och Butik, som drivs av Peter J. Skogström, Årets kock 2006.  
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Hon satsar på lyx – mitt i finanskrisen

Publ. 2008-11-05 21:00
 
 
I samarbete med Livshandboken.se 
 
I samarbete med Livshandboken.se 
 

I krisen håller många hårt fast i sina jobb. Och i sin plånbok. Att göra som Anna Ström, 39, verkar därför inte särskilt ...  rationellt.
    

Många kolleger, grannar och bekanta har höjt på ögonbrynen åt Anna Ströms beslut att vinka adjö till sin flygande karriär som högt uppsatt ekonomichef.
Avhoppet hann visserligen ske före rasen på världens börser och de höjda räntorna, men reaktionen blev ändå stark:
– Folk frågade bekymrat ”Men hur ska ni nu klara er ekonomiskt? Vad lever ni av?”, berättar den gifta tvåbarnsmamman i Skåne.
Hon visste inte ens vad hon skulle göra i stället. Hon hade kastat sig ut i det okända.
– Jag kände bara att jag ville prioritera barnen, att de hade blivit eftersatta. Det behovet vägde starkare än oron för ekonomin.

Till slut kom idén till henne.  Att satsa på mat, sin stora passion.
Så nu, medan hennes egen familj har dragit ner på sin konsumtion av ekonomiska skäl, levererar hennes nystartade företag gourmetmat från fashionabla krogar hem till andra familjer i Malmö på fredagskvällarna.
– Fisksoppa som förrätt, bräserat anklår med rödvin, plommon och armagnac som huvudrätt, och crepe med hasselnötsfyllning som dessert. Det är den typen av mat, säger ”gourmetbudet”, som även hennes företag är döpt till.

Upp till 340 kronor per person för en middag i hemmet nu i kristider? Det låter lika modigt som att hoppa av en välbetald karriär?
– Jag är väldigt orädd. Så har det alltid varit. Det brukar man säga om mina barn också. Men hittills är förändringen bara till det bättre. 

Anna: Bra och dåligt med att gå sin egen väg

+ Vara dig själv. ”Det är otroligt befriande att lämna karriärspelet, det där att behöva anpassa sig efter chefers agendor.”
+ Leva din passion. ”Med min passion för mat är det underbart att ha möten  över en bit mat eller ett glas vin”.
+ Familjesituationen. ”Den går inte att jämföra med tidigare. Barnen är lugnare nu än tidigare och hela vårt klimat hemma präglas av förståelse för varandra.

– Bli sedd som underlig. ”Jag har fått kommentarer som ’Va, ska DU köra ut maten?’ Har man varit chef ses det som konstigt.”  
– Du tar en risk. ”Det finns inga garantier för att ens planer går vägen. Jag spar kontakter från min gamla karriär, så att jag kan gå tillbaka."
– Du kan tappa status. ”Jag köper inte lika ofta de finaste kläderna, har inget vip-nummer i taxin, ingen IT-avdelning som sköter datorn och så vidare.”

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär