Martin Bjerver fick jobb på Ångpanneföreningen efter att ha klarat att hacka sig igenom en vägg på sajten The Wall. Sidan lockade 12 000 vägghackare, 1 400 tog sig igenom och fem anställdes. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Knäck koden – få jobbet

Uppd. 2008-10-16 11:04
 
 

Bra på att knacka kod? Och sugen på ett nytt jobb? Då kanske företaget ÅF:s programmeringstävling kan vara något för dig. Den som lyckas kan nämligen bli erbjuden ett jobb.
 
Det är inte bara de arbetssökande som slåss om jobben. Företagen behöver också kämpa för att locka till sig de mest kvalificerade. Teknikkonsultföretaget ÅF, Ångpanneföreningen, har hakat på trenden med udda rekryteringsformer och sätter sina jobbsökare minst sagt på prov. Nu söker företaget drygt 100 nya IT-konsulter, ingenjörer och datavetare. På en sajt som kallas The List (www.welcometothelist.com) gäller det att koda sig till toppen och skaffa sig en plats på listan. Den som är en riktigt skicklig programmerare kan bli erbjuden jobb.
Martin Bjerver, 26, har jobbat på ÅF sedan april i år. Han fick jobbet som mjukvaruutvecklare efter att ha knackat och hackat sig igenom en virtuell vägg på sajten The Wall (www.welcometothewall.com), ett liknande projekt som The List.
– ÅF stack ut bland de andra arbetsgivarna. Jag kunde inte hålla mig från att försöka komma in på sajten eftersom jag alltid gillat att lösa problem.
Dessutom fångar den här typen av rekrytering bara dem som är genuint intresserade.
The Wall blev en rekryteringssuccé och uppföljaren The List är om möjligt en ännu större framgång. Redan under de första två veckorna hade sajten
60 000 besökare från 130 olika länder. 10 000 personer hade lyckats registrera sig, alltså kommit en bit på vägen och gjort ett försök att lösa problemet.

4 exempel Här är fler rekryteringstrender

Facebook

Snart är Facebook inte enbart ett nätverk för att umgås med sina vänner och bekanta utan även ett verktyg för arbetsgivare att hitta anställda.
Riktade annonser och applikationer har blivit poppis bland trendkänsliga rekryterare.

Speedrekrytering

Den arbetssökande får 10–15 minuter på sig att göra ett oförglömligt intryck.
Lite som att gå på en audition eller prestera inför ”Idol juryn”.

Basarer

Rekryteringbasarer är ett annat möte mellan företag och arbetstagare. I det här fallet rör det sig om en mängd olika arbetsgivare i varierade branscher. Den årliga rekryterings-basaren i Stockholm har varje år lockat till sig över 10 000 sökande.

Intip

Intip är ett hittelönsbaserat rekryteringsföretag. Tipsar du om rätt person kan det ge dig 20 000 kronor eller mer. Företaget utlöser nämligen en hittelön till den som tipsar om någon som sedan blir anställd.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb