Foto: Foto: SCANPIX

Svenskarna är glödheta i utlandet

Uppd. 2008-09-30 07:31
 
 
 
 
Karan kan elektroteknik

Namn: Karan Farhangdoust.
Ålder: 27.
Bor: Oslo.
Yrke: Civilingenjör i elektroteknik.

 

Svensk och ingenjör? Grattis! Nu skriker utlandet efter dig.

Svenskar är hett stoff på arbetsmarknaden.
– Sverige har genom uppbyggnaden av företag som ABB, Volvo, Ericsson och SKF skapat ett internationellt rykte av gedigen svensk ingenjörskonst som har bidragit till en fantastisk utveckling, säger Richard Nordell, landschef för Norge på Academic Works, Nordens största bemannings- och rekryteringsföretag för högskolestudenter.

Förbundet Svenska Ingenjörer har i dag ungefär 1 200 medlemmar som arbetar utomlands, en förhållandevis stor grupp. Allra flest utlandsmedlemmar jobbar i Norge, följt av Danmark och USA.
– Norska företag inom olja-offshore med sina underleverantörer fortsätter att gå bra och därmed är det en konstant hög efterfrågan på svenska ingenjörer med bred kunskap, säger Richard Nordell.

Karan Farhangdoust, civilingenjör i elektroteknik, fick jobb i Norge i mars i år. Han jobbar med projektstyrning av elektriska anläggningar och säger att arbetsmarknaden för svenska ingenjörer ser mer än ljus ut.
– Sveriges många universitet och högskolor erbjuder många bra program med gedigen utbildning som är välkända för de utländska arbetsgivarna, säger Karan Farhangdoust.

Nordell håller med.
– Med tanke på att 40-talisterna nu börjar gå i pension är det en stor grupp duktiga ingenjörer som ska ersättas och därmed kommer efterfrågan i framtiden att vara fortsatt hög, med undantag för kortare perioder.

Låg arbetslöshet nu

För närvarande är det låg arbetslöshet för civilingenjörer från i stort sett alla utbildningsinriktningar. Under 2008 har det behövts närmare 7 000 nya ingenjörer. Vattenfall, ABB och Saab har behövt anställa flest på grund av bland annat ­pensions­avgångar.
Källa: Ny Teknik, Sveriges ingenjörer

 
Caroline Engvall

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär