Robin Teigland forskar om informellt nätverksbyggande på Handelshögskolan i Stockholm. 
Foto: Foto: Henry Lundholm

Häng med männen för att få drömjobbet

Uppd. 2008-09-23 09:07
 
 
Metrojobb i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet. 
 
Metrojobb i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet.
 
 

I dag finns det mängder av nätverk för dig som är kvinna och siktar på en chefsposition. Men det är de informella, ofta manliga, nätver­ken som verkligen ger jobb.

För kvinnor som vill nå toppen gäller det att få tillgång till de informella nätverken, det är där de riktiga affärerna görs och rekryteringarna sker. Problemet är att många av männens na­turliga kontaktytor ofta är svåråtkomliga för kvinnor. Många viktiga diskussioner förs i bastun, på golfrundan eller under jakten.

Robin Teigland forskar om informellt nätverksbyggande på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har sett hur många viktiga beslut tas i informella sammanhang.
– Jag har en väninna som arbetade på en investmentbank i New York. Hon upptäckte att beslut sällan togs på möten utan när männen efter pauserna kom ­tillbaka från toaletten. Till slut be­stämde hon sig för att följa med in på toaletten och sätta sig i ett bås, så att hon kunde vara med och diskutera. Det var extremt, men hon blev väldigt framgångs­rik i organisationen, berättar hon.
– Som kvinna gäller det att observera vilka som tar de viktiga besluten och var, och att på ett diskret sätt försöka få tillgång till dessa informella nätverk. Det kan handla om så enkla saker som var man sitter på kontoret eller vem man fikar med, säger Robin Teigland.

Hon vill också varna kvinnor för att enbart engagera sig i de formella kvinnliga nätverken.
– Kvinnliga nätverk är bra eftersom man kan ­ut­byta erfarenheter och tankar med varandra. Men det finns en fara med att bara isolera sig i de kvinnliga nätverken, eftersom männen fortfarande sitter på mycket av makten.

5 tips: Så tar du dig in i de manliga nätverken

1. Tänk strategiskt och förebyggande. Vilka i nätverket är de formella och informella ledarna? Lär känna dem.

2. Hitta en stöttande manlig mentor på ditt jobb, eller starta rent av ett mentorsprogram. Lär av honom om hur det går till i just det nätverket.

3. Utveckla ett starkt kvinnligt nätverk. Dela med er av tips och ”krigshistorier” till varandra, och av hur olika situationer ska hanteras.

4. Bygg på ditt rykte, uppmärksamma andra om dina kvaliteter, kunskaper och erfarenheter, och få folk intresserade så att du är den de tänker på inför viktiga projekt.

5. Utveckla externa nätverk med män och kvinnor utanför jobbet. Boka in en till två externa luncher i veckan och spana efter nya idéer som du kan applicera.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka