Wanja Bellander med två av sina uppfinningar. Just nu har hon tre patent. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Förbättra världen med dina egna uppfinningar

Publ. 2008-09-03 21:16
 
 
... i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet. 
 
... i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet.
 
 

Vill du göra världen bättre?
Bli uppfinnare.


En vilja att förbättra och förenkla världen. Det är en bra drivkraft för en uppfinnare, enligt Wanja Bellander, vd för Svenska uppfinnareföreningen.
Wanja Bellander hade själv aldrig någon aha-upplevelse när hon upptäckte sin talang. Däremot har hon alltid ifrågasatt och funderat på hur man kan förbättra saker.
– Jag utgår från mina be­hov, jämfört med när man forskar fram för uppfinningar. Man får spana efter behov och problem, säger Wanja Bellander.
I dag har hon tre patent: en självhäftande servett, ett tillbehör till overheadprojektorer och en ­kylskåps­idé som ännu är hemlig.
– Jag vaknade klockan fem en lördagsmorgon och skrev ner den i mitt block. Det är viktigt att ta vara på alla kreativa idéer. De kommer när man minst anar det, det är vårt undermedvetna som jobbar åt oss, säger hon.
Hon har också uppfunnit en liten kupa att lägga underst i salladsskålen att låta vattnet rinna av i och en textilborste i velour i kontokortsformat.
– Det är viktigt att dokumentera projektet både för att veta var i processen det kan ha gått fel och om man vill sälja sin idé. Är man osäker kan man få många tips och råd på vår hemsida www.uppfinnare.se, säger hon.

Wanjas bästa tips: Var nyfiken och gilla post-it-lappar

Testa dina idéer på folk. Men var lite hemlig, särskilt om det gäller uppfinningar som du ska ta patent på i ett senare skede. Jag har testat många idéer på min man, testar man på andra kan det vara bra med ett ­sekretess­avtal.

Kunskap är din vän. Ta reda på så mycket du kan om det som intresserar dig. Internet är en nästan outsinlig källa till information.

Skapa nätverk. Lär känna folk i samma bransch, fråga hur de har gjort, be om tips, få inspiration.

Alla borde vara rumpnissar! Ställ frågan ”voffo då då?” ofta. Det finns så mycket som inte är bra, som inte fungerar lika smidigt som det skulle kunna göra.

Ta dina idéer på allvar. Att uppfinna är att lösa problem.

Skriv upp allting du kommer på. Idéer är flyktiga, även det som inte verkar bra vid första anblicken kan ge något i ett senare skede. Ha ett block vid sängen, ett i bilen, ett på jobbet, ett på köksbordet – och låt din tillvaro svämma över av post-it-lappar.

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär