Foto: Foto: SCANPIX

Brist på beröm gör svensken sjuk

Publ. 2008-09-02 11:33
 
 
Fråga
Hur påverkar jobbet din hälsa?
 
 
 
 
Mer på metro.se
 

Fått beröm av chefen? Jaså, inte. Då hör du kanske till de många som blir sjuka av jobbet.

Nästan var femte svensk anser att jobbet påverkar deras hälsa negativt. Och lika många får skuldkänslor när de stannar hemma på grund av sjukdom. Och den främsta orsaken till ohälsa är brist på beröm från chefen, enligt en undersökning som rekryteringsföretaget Kelly Services gjort.

Närmare 1 000 svenskar har fått frågor kring hälsan och jobbet. Övertid, för höga förväntningar och brist på erkännande från arbetsgivaren uppges vara de främsta orsakerna till medarbetarnas ohälsa, stress och sömnlöshet.

Hela 85 procent av de tillfrågade i undersökningen anser att arbetsgivarna har ansvar för att bidra till arbetstagarnas hälsa och friskvård. Gym, flexibla arbetstider och mindre stress på jobbet skulle bidra till medarbetarnas välmående.

Undersökningen har gjorts i sammanlagt 33 länder och de länder där de tillfrågade uppger störst arbetsrelaterade hälsoproblem är Japan, Kanada, Ukraina och Finland. I Japan uppger hela 60 procent att jobbet gör dem sjuka. Sverige hamnar på 17:e plats.

Sjuk av jobbet

Av 987 tillfrågade svenskar uppgav 19 procent att de tror att jobbet gör dem sjuka eller bidrar till ohälsa. 70 procent svarar nej på frågan medan resten svarar att de inte vet.

21 procent uppger att de har skuldkänslor när de stannar hemma på grund av sjukdom. 10 procent uppger att de varit hemma trots att de inte varit sjuka.

Kelly Services (TT)
 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa