Thérèse Mannheimer.

Unga mentorer coachar äldre

Uppd. 2008-08-28 21:29
 
 
 
 
Metro rekommenderar
 
Mer på metro.se
 
Andrea Toresson.
 
Andrea Toresson.
 

Thérèse Mannheimer valde att vända på begreppet mentorskap. Hon startade nätverket Brainspiration där unga personer agerar mentorer åt äldre.

Idén till Brainspiration fick Thérèse Mannheimer när hon kommit i kontakt med Olle Söderberg, en erfaren affärsman.
– Tanken var att han skulle vara min mentor, men han hade lika mycket att hämta från mig, berättar Thérèse Mannheimer.

Nätverket Brainspiration består av personer mellan 15 och 30 år som agerar mentorer åt företagsledare. Thérèse Mannheimer kallar personerna i nätverket för inspirander.
När ett företag vänder sig till Brainspiration börjar Thérèse Mannheimer med att leta rätt på en inspirand som matchar företagets behov.

Hur väljer du ut dina inspirander?
– De måste vara kommu­nikativa och vilja på­verka. Det är otroligt mycket viktigare att de har åsikter kring varumärken och företag än att de har jobbat på många ställen och inte reflekterat över vad de har lärt sig.

Du själv har nu två mentorer. Vad lär du dig av dem?
– Olle ger mig stöd i min ledarroll och lärdomar utifrån sin breda erfarenhet. Dessutom har jag nytta av hans kontaktnät. Min yngre mentor Andrea Toresson ger mig energi, nya insikter och framför allt mod. Hon har ett väldigt öppet sinnelag och tänker ”varför skulle jag inte kunna göra det?” i stället för ”tänk om jag inte kan”.

Och inspiranden Andrea Toresson får i sin tur också ut mycket av det hela.
– Det ger mig väldigt mycket att bli respekterad för det jag säger. Det är ju våra behov som kommer att räknas på marknaden. Sedan är det häftigt att kunna inspirera och samtidigt själv bli inspirerad.

4 skäl att ha en inspirand

 
 

Direktkontakt
Rak och ärlig direktkontakt med de unga generatio-nerna. Oavsett om de utgör din målgrupp, din rekryte­ringsbas eller din arbetsstyrka är de inte så enkla att förstå. I stället för att försöka gissa vad de tänker, fråga dem rakt ut!

Inspiration
Bas för nya idéer och underlag för inspiration. Nya tankar kommer inte som på beställning, men genom att tala med människor som lever i en annan verklighet än du gör kan du få intryck och utmaningar du inte var beredd på.

Förståelse
Att förstå vad unga drivs av är ovärderlig kunskap för många företag. Det kan minska felmarginalen vid rekryteringar. De högst värderade drivkrafterna kan många gånger vara de motsatta mot vad ­arbets­givarna tror.

Öppnare tänk
En inspirand kan fungera som bollplank gällande nya produkter, tjänster eller utvecklingsområden. Där erfarenhet ofta är väldigt värdefullt kan även ungas brist på erfarenhet vara en stor tillgång ur dessa aspekter. Brist på erfarenhet ger ofta ett öppnare tänk.
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär