Han fick betala – för att få lön

Publ. 2008-08-18 20:49
 
 
Foto: Maja Suslin/SCANPIX
 

När Christian Ploog skulle lösa in sin lönecheck från sommarjobbet utomlands fick han en chock.
Hans svenska bank skulle ta nästan 1 000 kronor i avgift.


Christian Ploog, 21, jobbade på Disneyland i Paris i sommar. När det var dags att åka hem stängde han sitt franska bankkonto och fick i stället lönen som en check – något han snart fick ångra.

När han kom med checken till sin bank i Sverige ville de först inte ha något att göra med den. Sedan sa de att det skulle kosta honom 600 kronor. När pengarna till slut kom såg han att de dragit 970 kronor i avgift.
– Jag tycker det är orimligt. Att ta ut 1 000 kronor för att lösa in en check är på tok för mycket, säger Christian Ploog. 

Bankens tips: Avstå från checkar

Anna Sundblad, Swedbank: – Be alltid om en utlandsbetalning rätt in på ditt konto. Det är den snabba­ste, billigaste och säkraste vägen. Sverige slutade med checkar för flera år sedan.

Bengt Carlsson, Handelsbanken: – Checkar är dyrt och komplicerat. Bankerna har dåliga erfarenheter av just utländska checkar, det har rätt ofta varit bedrägeriförsök.

Helena Östman, Nordea: – Hos oss kostar det 400 kronor och 0,2 procent av summan att lösa in en check. Men jag rekommenderar inte privatpersoner att använda checkar.

 
Johanna Ohlson
Andreas Nordh

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön