Tid för nytt jobb

Publ. 2008-08-04 16:43
 

Många fördelar med en nystart efter semestern

 
Foto: Lotta Imberg
 

Rekryteringsbyråerna jobbar för högtryck.
Det lata semesterlivet får hjärnan att spinna - och allt fler vill byta jobb.


Fick semestern dig att tänka till? ”Är det här yrket för mig? Har jag hamnat rätt?” Ledigheten får allt fler att byta jobb, märker rekryteringsbyråerna.

Det är bra att byta jobb efter en ledighet. Beslutet är mer välgrundat, vilket innebär att man har haft lite mer tid att tänka igenom flera möjliga nästa steg.
När man är mer avstressad är man öppen för nya intryck och har kanske också vågat tänka i annorlunda banor, säger Karin Ulfhielm, beteendevetare med inriktning på personal- och organisationsutveckling.

Nils Zätterström vet. Efter sin förra semester i Kina bestämde han sig för att byta arbetet som ansvarig för elitsimmarna i en simklubb i Östersund mot drömmen om att starta eget företag
– Ända sedan jag pluggade i Australien har jag haft en idé om att dra igång eget i Stockholm. Det var inget lätt beslut eftersom jag trivdes med det jag gjorde men kunde ändå inte släppa tanken på att prova något nytt och något betydligt mer osäkert, säger han.

Men i somras gjorde han slag i saken - och nu driver han STHLM outback, en viltsafari för utländska besökare i Stockholm.
– Jag vet att jag hade varit besviken på mig själv om jag inte hade testat, men min omgivning var också viktig. De har peppat och stöttat när det har känts tufft. Jag hade haft idén om ett eget företag under många år och blev väldigt inspirerad av mitt halvår i Australien. Under semesterresan i Kina fick jag utrymme att stanna upp och reflektera - vad vill jag med mitt liv?
 

Caroline Engvall
Så ska du tänka för att våga starta om

Välj rätt fokus
Blunda för folk som säger negativa saker om dina planer och det du vill göra men glöm inte att prata med folk som du litar på och som du vet är kunniga  inom området.

Ansvaret är ditt
Tänk på att allt är upp till dig om du ska få något gjort. Visst kan omgivningen peppa, men i slutändan så är beslutet helt och hållet ditt eget. Våga tro på dig själv. Misslyckandet är att inte våga försöka.

Tålamod är en dygd
När vi väl har fattat beslutet kan vårt tålamod sätta käppar i hjulet för oss. Vi har bråttom vidare, och kan tolka saker som lite mer positiva – utifrån vårt eget perspektiv – än vad de faktiskt är.

Agera direkt
Det finns risk att du känner dig lite lat efter semestern. Passa på - så att inte drömjobbet flyger iväg.
 

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär