Våga vara i minoritet

Publ. 2008-05-12 16:30
 
 
Foto: Christina Blom
 

Att vara i minoritet i en mans­dominerad värld – hur klarar man det egentligen? Sara Franzén säger att hon trivs med att jobba på en mansdominerad arbetsplats, särskilt ”den raka kommunikationen”.

Sedan två år tillbaks är hon gruppchef för elektronik hårdvara på Volvo 3P, som är en del av Volvo Lastvagnar.
– När jag sökte till Chalmers var det många i min omgivning som ifrågasatte om jag skulle klara av utbildningen och trivas på ett program där mindre än fem procent var tjejer. För mig blev det en drivkraft att bevisa för dem att jag visst fixar det, säger Sara.

Även på fritiden har hon valt att gå mot strömmen. Hennes största intresse är bilar och hon driver den svenska grenen av GirlsGoFast, en klubb för bil- och  motorintresserade tjejer.
– I hobbysammanhang be­traktas jag av männen som en entusiast, men i karriären är jag snarare en konkurrent. 

Hon berättar sekreterarhistorien som exempel. Hon har fler erfarenheter. I ett tidigare jobb ingick det att demonstrera ny teknisk utrustning för lastbilschaufförer. Kommentarer som ”Lilla gumman, du kan väl inte köra lastbil” var inte ovanliga.
Saras sätt att tackla dessa fördomar är att låta kompetensen tala.
– Det är ett bra sätt att häv­da sig som minoritet. Att verkligen gå in för att visa vad man går för, säger Sara.
   
 

Saras 4 tips till dig som är i minoritet på jobbet

Jämställdhetspolicy. Sök dig till arbetsgivare som bedriver ett aktivt jämställd­hets­­arbete. Min arbetsgivares jämställdhetspolicy har gett mig mycket stöd i min chefs­karriär och arbetsgivare som förespråkar och arbetar kon­kret med jämställdhet erbju­der ofta bättre karriärsmöjligheter.

Nätverka. Jag är med i ett kvinnligt nätverk här på Volvo, TEKLA, där man kan få tips kring hur man kan hantera olika situationer. Vi stöttar dessutom varandra och kan rekommendera varandra när en position blir ledig. Ett nätverk med likasinnade kan ge mycket stöd.

Stick ut. Den som tillhör en minoritet har ofta en fördel i rekryteringssammanhang. Min ansökan sticker ut när jag söker jobb inom elektronteknik på samma sätt som en manlig förskollärares ansökan sticker ut. Det kan hjälpa dig framåt i karriären och kan vara en orsak till att våga söka sig till en bransch där man är
i minoritet.

Leverera resultat. Stick hål på folks fördo­mar ge­nom att leverera resultat. Ett effektiv sätt att bemöta fördomar på är att låta din kompetens tala för sig självt. Stå på dig och lita på din egen kompetens.

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär