Exjobbet gav Peter Dahlström anställning på Eon inom fjärrvärme. Här är Peter på      Heleneholmsverket, ett fjärrvärmeverk i Malmö. 
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Exjobbet gav skjuts rakt in i karriären

Publ. 2008-05-05 21:48
 
 
 
 
Exjobb – vad är det?

• Exjobbet är kronan på verket i utbildningen. Det omfattar 30 högskolepoäng för studenter på civilingenjörs- och magisterprogram och motsvarar alltså 20 veckors heltidsstudier.

• Under exjobbet ska studenten integrera kunskaper från olika kurser och självständigt behandla ett ganska stort problem. Arbetet redovisas i en rapport och presenteras också muntligt.    

 

För både Peter Dahlström, 27, och Tilda Nordin, 27, utgjorde exjobben startskottet på karriärbanan.

Peter Dahlström skrev sitt examensarbete på Eon Värme i Malmö. Han är utbildad civilingenjör från Lunds tekniska högskola och lockades av energibranschen på grund av dess koppling till politik, teknik, ekonomi och klimat.
– Jag valde först bransch, sedan företag och sist ex­jobb. Jag ringde upp en kille på Eon och spånade idéer med honom, säger Peter Dahlström.

Det resulterade i ett prisbelönt examensarbete – en riskanalys om hur vädret påverkar lönsamheten inom fjärrvärmebranschen. Eon jublade – och Peter fick jobb.

I dag arbetar han med strategier och affärsutveckling på Eon Värme. Och han känner att han valt rätt bransch.
– Alla pratar om energi i dag. Och det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget, säger han.

På KTH har man följt upp studenter som tog examen år 2004 och 2005. Uppföljningen visar att 24 procent av civilingenjörerna fått sitt första jobb genom exa­mensarbetet. En anledning till att siffran inte är ännu högre är att en tredjedel av de examinerade studenterna börjar jobba på konsultföretag. Och där har man ofta inte lika stor möjlighet att ta emot exjobbare.

Tilda Nordin är utbildad civilingenjör inom energiteknik vid Umeå universitet. Även för henne beredde examensarbetet vägen för karriären. Hon vann pris, fick fast jobb – och gjorde en insats för miljön.

Sommaren innan det var dags för exjobbet arbetade hon extra på SCA Packa­ging i Obbola, ett företag inom pappersindustrin.
– Jag visste att de hade problem med barkpannan, den var inte så effektiv och hade väldigt höga utsläpp, säger Tilda Nordin.

Hon ringde upp företaget och presenterade sin idé – att minska företagets ut­släpp av kväveoxider.

Samtalet hade inte kunnat komma mer lägligt. Naturvårdsverket hade rankat SCA Packaging som en av landets största utsläppsbovar. Men efter Tildas ex­jobb har utsläppen minskat markant. Och hennes exa­mensarbete imponerade även på andra företag.
– De skrattade och sa att ”får du ordning på den pannan är du välkommen hit sedan”.

SCA Packaging anställde henne direkt efter avslutat exjobb. I dag är Tilda Nordin automationsingenjör och jobbar med effektivare energi- och råvaruanvändning inom pappersindustrin.
– Exjobbet har varit ett kliv rätt in i karriären, en riktig lyckträff. Jag tror jag har alla möjligheter att göra karriär, säger hon.

Så blev exjobben en framgång

En obligatorisk del av utbildningen. Men också ett gyllene tillfälle att
knyta kontakter och utveckla sin kreativitet. För vissa blir exjobben en framgångssaga.


Mobwatcher
Utvecklingsingenjörerna Dennis Jonsson och Mattias Malmgren uppfann ett trådlöst, mobilt dödmans-grepp under sitt examensarbete på högskolan i Halmstad. Mobwatcher är en säkerhetsutrusning till båten, en kombinerad startspärr och ”man över bord-system”.
– Det går inte att starta båten förrän fjärrkontrollen aktiverats. Och om bå­tens förare faller över bord stannar båten automatiskt, säger Dennis Jonsson, som med Mattias Malm­gren driver företaget Aqualiv AB.
 
Elsportbilen
Elsportbilen Devantini är ett resultat av Emil Bir­gerssons och Henrik Leonhardts examensarbete på högskolan i Halmstad. Deras vision var att skapa en exklusiv och miljövänlig sportbil. I dag driver Emil Birgersson själv företaget. Och under våren har Devantinin bland annat ställts ut på Miljöbilsmässan i Göteborg.

Ingrid Arinell

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär