Foto: Foto: Scanpix / Montage

Så mycket tjänar din chef

Uppd. 2008-04-09 13:54
 
 
Fråga
Tjänar din chef för mycket?
 
 
 
 

Marknadsdirektörer toppar chefslöneligan. Därefter kommer försäljningsdirektörer och IT-direktörer. De lägsta chefslönerna har skolmåltidsföreståndare och städledare.

Det visar chefsorganisationen Ledarnas granskning av chefslönerna.

• Snittlönen för en marknadsdirektör var förra året 80 500 kronor i månaden följt av försäljningsdirektören med en snittlön på 80 000 kronor och IT-direktören med 76 500 kronor.

• Informationsdirektören har halkat ner till fjärde plats med en snittlön på 76 000 kronor efter att ha toppat Ledarnas löneliga för 2006.

• Skolmåltidsföreståndare och städledare har betydligt mycket sämre löner eller 21 615 kronor respektive 23 853 kronor i snitt.

• Genomsnittschefen i Sverige tjänar 32 200 kronor i månaden. Stockholms län hamnar på första plats i länens chefslöneliga. Stockholmscheferna tjänar i snitt 35 500 kronor i månaden. I botten eller på 21:a plats hamnar Jönköpings län där genomsnittschefen tjänar 29 500 kronor.

• Snittlönen för en chef i det privata näringslivet låg under förra året på 32 500 kronor, jämfört med chefssnittlönen i offentlig sektor som var 30 800 kronor i månaden.

• Ledarnas undersökning visar att det lönar sig att byta jobb. 27 procent av de tillfrågade cheferna i undersökningen bytte jobb under förra året.

• Det finns omkring 500 000 chefer i Sverige och Ledarnas granskning baseras på uppgifter från 63 200 chefer.

• Av de tillfrågade cheferna var 69 procent män och 31 procent kvinnor. Männen tjänade i snitt 900 kronor mer i månaden.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön