”Ska vi ta en fika?” Den frågan ställer Linda Lindqvist mer än gärna till människor som har värdefulla kunskaper eller kontakter. Här träffar hon designern Camilla Norrback. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Fika dig upp i karriären

Publ. 2008-03-24 16:13
 
 
I samarbete med livshandboken.se
 
I samarbete med livshandboken.se Foto: www.livshandboken.se
 

Här är det skönaste sättet att ge karriären en skjuts framåt. – Att ta en fika eller ses över en lunch är inte bara trevligt, det ger jobbmöjligheter också, säger Linda Lindqvist, 32.

Så sent som häromveckan hörde en tv-chef av sig efter en enkel kopp kaffe.
– Han mejlade om att han ska ha mig i åtanke nästa gång han ser ett tillfälle där jag kan passa in.

Linda Lindqvist är en av alla som har upptäckt hur smart det är att använda lunchtimmen – eller ­fika­stunden efter arbetstid – till att bygga relationer med intressanta människor man träffar på mingel, fester eller via sina vänner och kolleger.
– Ofta tar jag faktiskt kontakt utan att ha träffat personen först. Jag placerar aldrig chefer eller andra på piedestal. Många tänker  ”nej, de har säkert inte tid” och avstår från att föreslå en fika.

I själva verket säger folk sällan nej om man tydligt berättar varför man vill träffas.

Varför vill du träffas?
– Det varierar från gång till gång. Jag bokar in människor som på olika sätt kan ge mig input i min strävan att utvecklas och gå vidare i min karriär. Ibland vill jag få inblick i hur man jobbar och ibland vill jag få tips på bra kontaktpersoner. Jag är intresserad av mode, inredning och medier, av dessa branschers marknadsföring och produktion.

På träffarna förmedlar hon också vad hon själv är bra på och vad hon vill.
– Kanske får jag tips om en arbetsplats som verkar helrätt för mig och som ­dessutom behöver en person som kan koordinera och som fokuserat kan knyta kontakter, vara kreativ och tycker om att ut­veckla projekt. Då skulle jag känna mig hemma.

Så grejar du fiikaträffen

 
Foto: SCANPIX
 

Undvik den hajpade känslan. ”Jag har märkt att många avstår från att föreslå en fika eller lunch med intressanta personer eftersom de hajpar grejen och gör det mer komplicerat än det faktiskt är. Att äta lunch eller fika är trevligt, det tycker även upptagna vd:ar.”

Var tydlig med vad du vill få ut. ”Jag berättar alltid mitt syfte, varför jag vill träffa personen. Till exempel kan jag säga ’jag är intresserad av hur bransch­en funkar’ eller ’jag behöver lite idéer om hur jag kan göra för att …’”

Förbered dig. ”Hemma punktar jag ner exakt vad jag vill veta av personen och vad jag vill förmedla om mig själv.”

Småprata först – men inte för länge. ”Det är bra att börja med lite småprat. Jag knyter ofta an till tillfället då den senaste kontakten togs. Om vi sågs på ett mingel kan vi till exempel prata lite om minglet. Fast en timme går fort, så ett tips är att snabbt gå in på varför man ses.”

Följ upp. ”Skriv upp i almanackan att du ska höra av dig efter två veckor eller två månader, eller vad som känns lagom, och tacka för senast och berätta om hur det går för dig. På så sätt påminner du personen om dig själv.”

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka