Barnledigt med karriärlyft

Publ. 2008-03-06 08:58
 
Emma Glimskog läste på distans medan hon var mammaledig med barnen Agnes och Ester. – Pluggandet gav mig energi att orka ta hand om mina döttrar, säger hon.
 
Emma Glimskog läste på distans medan hon var mammaledig med barnen Agnes och Ester.
– Pluggandet gav mig energi att orka ta hand om mina döttrar, säger hon. Foto: Kinga Lezanska Sjölin
 

Emma Glimskog, 27, blev med barn. Först kom Agnes. Och sedan Ester. Tack vare dem fick hon ett bättre jobb.

Emma Glimskog var ekonomiassistent innan barnen föddes, men efter två föräldraledigheter avancerade hon till ett mer kvalificerat jobb på bemanningsföretaget Manpowers kontor i Malmö.
Karriärlyftet kunde hon göra sedan hon på distans hade pluggat på PA-linjen vid sidan om blöjbyten, barnvagnspromenader och lekplatsbesök.
Pappan tog hand om barnen på kvällstid, så att Emma kunde få studiero.
– Det kändes viktigt för mig att inte gå från att vara yrkesarbetande till att plötsligt ”bara” vara mam­ma, jag ville behålla min professionella roll under tiden, säger hon.

Det finns många sätt att karriäraktivera sig under sin mammaledighet. Att nätverka, jobba på deltid och ägna tid åt karriärplanering är några exempel på karriärunderhåll.
Föräldracoachen Anna Glas förstår varför många väljer att satsa på karriären under sin barnledighet.
– Det ger en möjlighet till mental stimulans och vidareutveckling. Steget till-
baka till jobbet blir inte heller lika stort när föräldraledigheten är slut, säger hon.

Samtidigt rekommenderar hon att man känner efter om man verkligen vill dra i gång karriärprojekt vid sidan om barnen.
– Engagemanget kan förvandlas till en stressfaktor. Ställ inte för höga krav på dig själv. Sträva efter att uppnå en balans mellan att ha tillräckligt med tid för ditt barn och egen utveckling, och tveka inte att dra ner på dina karriärambitioner om du känner dig splittrad, säger Anna Glas.

Så karriäraktiverar du dig när du är barnledig

Läs en distanskurs. De allra flesta kurser går numera att läsa på distans, och många av dem är på halv- eller kvartsfart.

Behåll ett ansvarsområde på jobbet. Välj ut en eller ett par arbetsuppgifter som du gärna vill fortsätta med under din föräldraledighet och förhandla därefter med din chef så att du kan utföra arbetsuppgifterna på distans eller kanske jobba en halv dag i veckan. Välj ett område som du brinner för och vill vidareutveckla.

Gör en livs- och karriärplanering. Använd tid under din föräldraledighet till att fundera på vad du har för drivkrafter, hur du vill jobba och vad du vill ha ut av din karriär. Gör därefter en livs- och karriärplanering som stakar ut vägen för din fortsatta karriärutveckling. Ta hjälp av en coach eller läs böcker i ämnet.

Håll kontakten med jobbet. Se till att chefen och kollegerna kommer ihåg dig genom att närvara på månadsmöten eller fredagsfikan. Logga in på intranätet och håll dig uppdaterad om vad som är på gång på jobbet. Boka gärna in ett utvecklingssamtal med chefen efter halva föräldraledigheten.

Underhåll och utöka ditt nätverk.
Passa på att nätverka på föräldragruppsträffarna och öppna förskolan. Betrakta dina nya kontakter som en del i ditt professionella nätverk i lika stor utsträckning som ditt privata nätverk. Boka in luncher. 

 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön