Nina Jansdotter vill bidra till en bättre värld. – Jag har själv två döttrar som jag älskar som ska växa upp i den här världen och då vill jag att attityden till prestationer och krav, över huvud taget det som gör att människor mår dåligt, förändras. 
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Nina hjälpte sig själv – nu hjälper hon andra

Uppd. 2008-02-26 19:36
 
 
Metro rekommenderar
 
Mer på metro.se
 
Utan 40-årskris

Namn: Nina Jansdotter.
Familj: Mannen Anders och döttrarna Mika, 7, och Niki, 10.
Ålder: 40 den 7 mars. ”Det är härligt. Ingen 40-årskris i sikte. Tvärtom, om jag jämför mitt liv nu med när jag var 20 så är det så mycket bättre och lättare.”
Aktuell: Med sin sjätte bok ”Självkänsla på jobbet”, som kommer ut i mitten av mars. Redan nu finns den gratis som e-kurs. 

 

PRODUKTIV. Trots sin dyslexi var Nina Jansdotter – beteendevetare, karriärcoach, författare och expert i Metro – den första i sin familj att läsa på högskolan. Snart kommer hennes sjätte bok ”Självkänsla på jobbet”, men redan nu finns den som gratis e-kurs på nätet. Totalt släpps tre nya böcker under året.
– Det kan ju verka som att man nästan är galen. Men det tog 13 år från det att jag ville skriva böcker till att min första bok kom ut. Sedan blev det den här ketchupeffekten när jag väl vågade, säger hon.

Uppväxten kantades av depressioner och panikång­est, vilket gjorde att hon utvecklade en egen metod för att hantera sig själv, långt innan KBT blivit ett begrepp.

Så du har varit din egen psykolog?
– Ja. Det fanns ingen di­rekt hjälp för mig i den vanliga vården, tyckte jag. Jag har alltid varit en kreativ ”doer”, så jag fick skaffa mina egna verktyg, och det är ju det som jag hjälper andra med i dag.

Du har aldrig haft ett jobb i mer än sex månader. Det är lite förvånande när man talar om en karriärcoach.
– Ja, visst är det, haha. Då har jag ju också ett schyst utomstående perspektiv.

Du skiljer inte på jobb och fritid – det låter som ett recept för att gå in i väggen.
– Ja … Men jag är ganska bra på att ta hand om mig själv. Jag sover alltid middag exempelvis, helst en timme. Jag är rätt så lat, men bra på att fokusera och synliggöra mina resultat. Jag har en dotter med autism, så jag har faktiskt inte tid att lalla runt och inte få något gjort. Jag sätter mig ner och gör bara.

Att vända svaghet till styrka är ett återkommande perspektiv hos dig.
– Ja, i stället för att bli ett offer för omständigheterna. Det skulle vara lätt att ge sig hän åt ”det är inte lönt”-känslorna.

Din nya bok handlar om självkänsla på jobbet – kan inte självkänsla bli ett extra krav?
– Det kan bli så. Det ska komma utifrån lust och vilja, och blir det ytterligare ett krav så får man släppa på det.

Hur stark självkänsla har du?
– Jag har en jättebra grund att stå på, som inte är beroende av vad andra människor tycker och tänker eller om jag lyckas eller misslyckas.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling