Mats Berglind kan konsten att hålla kontakten. Han tar gärna en fika med Jennifer Nässlander som är en gammal kollega. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Dumpa inte dina gamla kollegor

Publ. 2008-02-18 19:30
 
 
 
 
Mer på metro.se
 

Karriärrådgivare, coacher och rekryterare menar att det är viktigare än någonsin att vårda sina gamla jobbkontakter.
En mästare i den grenen är Mats Berglind, konsult i IT-branschen.

När Metro träffar 36-åringen fikar han med Jennifer Nässlander, en kollega från tiden på SEB, där han slutade för ett år sedan. De jobbade båda i ett arbetslag med uppdrag att göra ban­kens webbplatser så an­vändarvänliga som möjligt.
– Jag tycker det är kul och inspirerande att hålla kontakt med gamla kolleger och chefer, och jag har gjort det till rutin att göra det regelbundet, säger Mats, i dag konsult inom IT-området användarupplevelser.

Han fikar, lunchar och går på bio med ”gamlingarna”. Han har även bjudit in sig själv till sin tidigare miljö för att inför chefer och andra dela med sig av branschtrender och annat som han har fångat upp i sitt arbete som konsult.

Hans aktiva relationsvårdande skulle få högsta betyg inför en nätverks­expertjury. Christel Eriksson, regionchef på rekryteringsföretaget Hudson i Skåne, menar att en regelbunden kontakt med tidigare jobbkontakter i många fall ger genvägar till framgång i karriären:
– Har man jobbat ihop känner man till varandras styrkor och svagheter, och kan hjälpas åt på ett konstruktivt sätt. Att kunna ge varandra tips och kontakter är väldigt värdefullt.

För Mats är det som en kul hobby att underhålla sina gamla kolleger på SEB. När han slutade mejlade han ut en länk som gick till en sida med en avskedsfilm om honom själv, med hans nya kontaktuppgifter snillrikt inkluderade (filmen finns på www.form.se/mats).

Vad hittar du mer på?
– Jag skickar även egna interaktiva julkort och påskkort. De le­der ofta till kommentarer av typen ”det där har jag väntat på!” Det är kul.

4 fördelar med många kontakter

5. Du skapar en yrkesmässig kunskapsresurs. ”Ibland uppstår branschrelaterade frågor som ingen i ens närmaste närhet kan svara på. Då är det jättebra att ha kontakter som har koll, någon man kan lita på”, säger Mats Berglind.

4. Du håller dig kvar i deras medvetande. ”Om det uppstår lediga pinnhål som verkar intressanta för ens egen karriär får man snabbare reda på det och kan höra av sig om det finns en chans. En stor fördel är att de tidigare kollegerna och cheferna redan vet vad man går för.”

3. Dina tidigare kolleger får nya spännande jobb.
Efter två år jobbar plötsligt de som du brukar ta en fika med på en arbetsplats där det kryllar av roliga och engagerande tjänster. Då har du en kontakt in.

4. Det är kul socialt. Du har någon att gå på bio med när dina andra kompisar är upptagna med annat.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Fler artiklar inom Nätverka