Andreas Wester är nöjd med sitt jobb som idrottslärare. Han tycker att en viss lönespridning är okej.
Foto: Foto: Petra Jonsson

Samma jobb – olika lön

Publ. 2008-02-11 08:14
 
 

Allt vanligare att kolleger drar ifrån varandra med individuell lön

Störst spridning

1. Ekonomichefer och administrativa chefer.
2. Inköps- och distributionschefer.
3. Personalchefer.
4. Företagssäljare.
5. Reklam- och PR-chefer.

 

Samma jobb men olika lön. Individuella löner blir allt vanligare, visar en undersökning som företagarorganisationen Almega har gjort.

Inom 24 yrken har löneskillnaderna ökat de senaste åren. Mest har skillnaden ökat bland idrottslärare, där skillnaden mellan den som tjänar mest och minst ökat med 26 procent på ett år.
– Vi är övertygade om att det är en positiv utveckling. Att ge människor lika mycket betalt oavsett vad de presterar är oerhört orättvist. Även om man har samma jobb vet jag av erfarenhet att det är skillnad på folk och folk. Dessutom stannar inte folk i ett yrke om det inte finns möjlighet att få högre lön, säger Jonas Milton, vd för Almega.

Men alla är inte lika positiva till utvecklingen. Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tror att det finns allvarliga risker om löneskillnaderna blir för stora.
– Då uppfattas det inte som rättvist av de anställda och blir då inte heller produktivt. Vi menar inte att alla måste tjäna exakt lika mycket, men det måste gå att tydligt motivera varför någon får mer än någon annan. För stora skillnader går inte att motivera för de anställda.

Även om löneskillnaderna ökar i många yrken finns det yrken som går åt motsatt håll. Bland till exempel croupierer, kockar och chefer på mindre företag har löneskillnaderna minskat. 

Störst glapp för idrottslärare

”Vi är övertygade om att det är en positiv utveckling.”

Jonas Milton, Almega
 

Andreas Wester, 35, jobbar som idrottslärare på Katrinelundsskolans idrottsgymnasium i Göteborg. Han trivs med sitt jobb.

– Eleverna är motiverade och engagerade och jag har den stora friheten att själv få lägga upp kurserna som jag vill, säger Andreas Wester.

Lönen är okej men inte mer. Efter fem år i yrket tjänar han 25 000 kronor.
– Det är inget yrke att göra karriär på om man vill tjäna mycket pengar. Skulle jag stanna här i 20 år till kan jag nog vänta mig en månadslön på cirka 30 000 kronor.

Löneskillnaderna har ökat mest bland idrottsläsare. På hans arbetsplats pratar man sällan om lönen, även om han vet vad en del av kollegerna tjänar. En viss spridning är helt okej, tycker han.
– Gör man ett bra jobb ska det ge större lönepåslag. Det tycker jag absolut.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön