Kinga Lundblad vägrar bli en kvarsittare på jobbet. Hon har tagit saken i egna händer och påbörjat en andra karriär efter alla år som kemist. 

Suttit kvar för länge på jobbet?

Publ. 2008-02-06 20:27
 
 

Har du tappat gnistan på jobbet och börjat nedräkningen till pensionen? Då kan du ha drabbats av kvarsittningssyndromet.

Ett tydligt tecken på att du är drabbad är att du håller dig fast vid ett arbete som du för länge sedan tröttnat på.

”Exit 59”, alltså att gå i pension vid 59, som är den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige, är inte helt ovanligt. Genom att återfinna motivationen och inleda en andra karriär kan man få ny energi som gör att man orkar jobba långt efter 65.
– Ofta startar vi en förändring för sent i livet, när vi redan vantrivts på jobbet i många år. Jag rekommenderar i stället att man inleder en förändringsprocess när man står på toppen av sin karriär. Det är nämligen en process som ofta tar ett par år, säger rekryteringsexperten Per

Frykman, som startat ”Midways”, ett projekt som ger konkreta verktyg för dem som är mitt i yrkeslivet och vill hitta nya möjligheter.
– I USA är begreppet ”second career” etablerat, men i Sverige har det ännu inte slagit igenom ordentligt. Det är synd eftersom kvarsittarna vanligtvis inte presterar särskilt bra, säger Per Frykman.

Kinga Lundblad, 47, som är kemist på Astra Zeneca, gjorde en helomvändning i karriären för ett par år sedan när hon startade eventföretaget Leventa.
– Jag var trött på mitt arbete och kände att jag aldrig riktigt brunnit för kemistyrket. Min passion är i stället att arrangera event som bidrar till människors personliga utveckling. Jag startade Leventa parallellt med mitt kemistjobb och har nu byggt upp företaget till en nivå som gör att jag snart kan satsa helhjärtat på det, säger hon.

Kinga upplever att hon har mer energi sedan hon startade eget.
– Jag är verkligen nöjd med att ha vågat förändra mitt liv och känner att jag får större utlopp för min kreativitet nu.

Har du kvarsittningssydromet?

Grafik: Ola Gustafsson 
 
Grafik: Ola Gustafsson 
 

Känner du igen dig i mer än tre av följande påståenden? Då är risken stor att du har drabbats eller inom kort riskerar att drabbas av kvarsittningssyndromet.

• Du utför dina arbetsuppgifter på ren rutin, tar sällan eller aldrig egna initiativ och orkar sällan eller aldrig ge ”det lilla extra” på jobbet.

• Du har funderat på att bryta upp och byta karriär under en längre period men skjuter vanligtvis ifrån dig tanken lika snabbt som den dyker upp.

• Du räknar ner åren, månaderna och dagarna till pensionen och fantiserar om hur ditt liv kommer att förändras när du fyller 65.

• Du har svårt att se hur du skulle kunna ta dig vidare i karriären och hur din nuvarande kompetens kan komma till användning i andra yrken eller branscher.

• Du ser ingen utvecklingsmöjlighet i ditt nuvarande jobb och stannar kvar för att det känns bra att ha ett fast jobb.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet