Karin Ekberg har fått personalen på djursjukhuset att prestera mer utan att de jobbar mer. 
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Karin blev bättre chef som coach

Publ. 2007-12-03 19:50
 
 

Djursjukhuschefen Karin Ekberg brinner för coachande ledarskap. De enda som inte är mottagliga för coachning på hennes arbetsplats är patienterna, anser hon.

– Med coachning har företaget vänt från förlust till vinst utan att någon jobbar mer. Personalen jobbar på ett annat sätt, mer med hjärtat, säger Karin Ekberg, vd på Djursjukhuset i Lund.

Hon har suttit i djursjukhusets ledningsgrupp i 15 år och varit vd i 2 år. Men ett tag funderade hon nästan på att ge upp chefsskapet.
– Jag tyckte att något måste göras annorlunda för att få ut potentialen ur personalen, säger hon.

Karin upptäckte fenomenet coachning. Hon har nu gått två coachutbildningar och är på god väg att bli certifierad coach. Hon har lagt om hela ledarskapstänkandet på djursjukhuset.

I sitt coachande ledarskap håller hon regelbundna samtal med personalen, både enskilt och i grupp, där de får lämna synpunkter på arbetet på djursjukhuset. Coachsamtal hålls även när en medarbetare själv påkallar det.
– Det har ökat arbetstillfredsställelsen och motivationen hos personalen, säger Karin.

En konsekvens har blivit att en del medarbetare har fått nya arbetsuppgifter eftersom det i coachsamtalen har framgått att de inte trivdes med de gamla.
– När personalen blir motiverad och aktiv ser de själva var de passar in.
Karin säger även att hon själv mår mycket bättre av att utöva det nya ledarskapet och slippa att vara diktator på jobbet.

Hon ser till att fler utbildas i coachande ledarskap på djursjukhuset. Ytterligare en person i ledningsgruppen har gått coachutbildning och en annan ska börja. Fyra avdelningsansvariga kommer att gå en kortare utbildning i coachande ledarskap.

De enda som inte går att coacha på djursjukhuset är patienterna, enligt Karin.
– Katter gör alltid bara som de själva vill. När det gäller hundar måste man peka med hela handen. De vill ha en ledare som berättar för dem vad de ska göra, säger hon och skrattar.

Personalen frågar – chefen svarar

 
 

I coachande ledarskap är det personalen som svarar och chefen som ställer frågorna.
Begreppet coachning härstammar från den amerikanska idrottskulturen.

Christina Lagnelius vid Coachcompagniet i Malmö anser att coachande ledarskap handlar om att verkligen lyssna på medarbetarma. Det handlar inte om att flåsa ”kom igen nu grabbar” i nacken på de anställda, menar hon.

Christina Lagnelius både coachar chefer och utbildar dem i att coacha själva. Även om hon hyllar det coachande ledarskapet så anser hon inte att chefen endast ska vara coach.
– Det är för mig är en del av ledarskapet. Som chef ska man ibland vara coach. Men man ska ibland även vara chef och kunna säga att ”det där är ingenting att diskutera”. Man behöver också vara en ledare och motivera personalen med sin egen energi, säger hon.

Christina Lagnelius anser att det finns saker som det vore direkt olämpligt att låta personalen ifrågasätta genom coachning, till exempel säkerhetsföreskrifter om att bära skyddshjälm på jobbet.
– Där måste chefen peka med hela handen, annars kommer vissa att sluta använda hjälm.

Men i andra situationer kan coachning vara oerhört gynnande för företaget, enligt Christina Lagnelius.
– Coachning av medarbetarna kan öka företagets resultat. Coachande ledarskap handlar inte bara om att personalen ska må bättre, säger hon.

Även om de anglosaxiska länderna har ett försprång så tycker Christina Lagnelius att de svenska cheferna har bra förutsättningar för coachande ledarskap.
– Jag tror att Sverige kan bli en viktig föregångare på området även globalt. Vi har en kultur av företagsdemokrati där man eftersträvar jämlikhet och konsensus. Vi har bättre förutsättningar än i till exempel Sydeuropa där man har en mer traditionell ledarroll.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär