Allt  fler människor har flera karriärer. Annette Sandgren, entreprenör med många järn i elden, är bland annat marknadschef, eventproducent, nätverkare och arbetar med miljöprojekt. Här är hon i Stockholms stadshus i samband med ett evenemang. 
Foto: Foto: Mattias Holgersson

Duttelidutta dig fram i karrären

Publ. 2007-11-12 22:13
 
 
Mer på metro.se
 
Testa dig själv: Är du redo för multijobb?

Ju fler ”ja” du har, desto större är sannolikheten att du hakar på multijobbstrenden.

Jag gillar att arbeta med olika saker och tröttnar snabbt om det blir för enformigt och jag bara fokuserar på en viss typ av arbetsuppgifter.

Jag betraktar multijobbandet som en möjlighet att få utlopp för och användning av mina olika egenskaper och kompetenser.

Jag kan tänka mig att arbeta inom vitt skilda områden och branscher och kan ha många projekt på gång samtidigt utan att stressas av det.

Jag kan tänka mig att byta ett 9–5-jobb och den trygghet det innebär mot en tillvaro utan någon fast inkomst där jag själv i mångt och mycket styr över min tid.

 

Allt fler väljer att kombinera flera olika parallella yrken och karriärer.

Att ha ett jobb för sin grundförsörjning och ytterligare en eller ett par sysselsättningar som är utvecklande och ger kickar är ingen ovanlig kombination.
– Att gå till jobbet måndag morgon och känna att man egentligen inte trivs håller inte i längden.

En lösning kan bli att fördela arbetsdagen på olika uppgifter. Jag kallar dem som väljer att kombinera flera olika jobb för ”duttelidutt-arbetare”. Många vill utbilda sig inom flera olika områden utan att bli expert på något. Det handlar om att utvecklas och ha roligt på jobbet, men trenden kommer också att ställa högre krav på arbetsgivarna, säger trendforskaren Göran Adlén.

Han kan själv titulera sig ”duttelidutt-arbetare” eftersom han kombinerar uppdrag som
föreläsare, konsult och författare.
– De jobb man kombinerar kompletterar ofta varandra. I ett jobb har man kanske möjlighet att vara kreativ, medan det andra är mer regelstyrt. Vinnarna i den här trenden är individer som vill har flera järn i elden och kan tänka sig att exempelvis kombinera eget företagande med en fast halvtidsanställning, säger Göran Adlén.

Annette Sandgren är en av dem som valt att haka på trenden med flera parallella karriärer.
– Jag brinner för flera olika saker och har hittills fått jobberbjudanden som jag inte kunnat eller velat tacka nej till. För mig är min karriär en så stor del av mitt liv att det är svårt att sudda ut gränserna mellan jobb och privatliv, säger hon.
Just nu kombinerar hon ett jobb som marknadschef för ett företag som tillverkar bränsleaktivatorer för bilar med att driva eventföretaget Letsdoit.

Annette driver även ett nätverk för kvinnliga entreprenörer och håller föreläsningar i konsten att mingla och affärsnätverka.

Att kombinera flera olika jobb är ingen nyhet för Annette. Tidigare har hon bland annat drivit en presentbutik på nätet samtidigt som hon arbetade på konferensanläggningen Svartsjö slott.
– Det känns som om fler och fler aktivt tar tag i sitt liv och sin karriär. Jag känner många som har flera olika karriärer. Ofta är det människor som drar ner på sin anställning och följer sitt hjärta genom att starta eget företag vid sidan om, säger hon.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär