Han är mannen som älskar måndagsmorgnar. Enligt Alexander Kjerulf är arbetsglädje den enda vägen till långsiktiga och enastående företagsresultat. 

"Alla kan bli lyckliga på jobbet"

Uppd. 2007-11-06 23:45
 
 
Fråga
Trivs du på jobbet?
 
 
 
 
 
Sprider arbetsglädje

Namn: Alexander Kjerulf
Ålder: 39 år
Familj: Flickvän
Bor: I Köpenhamn
Yrke: Chief happiness officer,
det vill säga inspiratör och innovatör på temat arbetsglädje.
Aktuell: Som föreläsare om arbetsglädje i Sverige och med boken ”Happy hour is 9 to 5”.
 

 

ARBETSGLÄDJE. För fem år sedan gjorde dansken Alexander Kjerulf slut med IT-branschen och utsåg sig själv till chief happiness officer med rätt att sprida arbetsglädje. Och det har han framgångsrikt gjort sedan dess. Efterfrågan på glada chefer och anställda bara ökar.
– De flesta arbetsmarknadsundersökningar visar att ungefär 25 procent trivs på sitt jobb, 55 procent tycker att det är sådär och 20 procent hatar sitt jobb. Det är den där mittengruppen som jag är orolig för. De som hatar sitt jobb kommer förr eller senare att göra någonting åt det. Men det är den här gruppen i mitten som låter en tredjedel av sina liv försvinna i tristess som jag vill nå.

Varför är det då så viktigt att vi är lyckliga på jobbet?
– Det finns framför allt fyra anledningar. Den första är att du spenderar en stor del av ditt liv på jobbet. De övriga är att om du inte trivs på ditt jobb förkortas ditt liv med ungefär fem år, sjukdomsrisken blir högre och dessutom är chansen att bli framgångsrik större om du i stället är lycklig på jobbet.

Vad blir vi lyckliga av?
– Resultat och relationer. Vi vill se att det vi gör får betydelse. Men problemet är att de flesta företag bara fokuserar på resultat. Det är inget konstigt med det, men om inte fokus också läggs på relationer så mår människor dåligt och det ger i sin tur dåliga resultat.
Alexander Kjerluf säger att tvärtemot vad många tror så blir vi inte lyckligare av mer pengar, förmåner eller en befordran. Vi blir lite gladare för en stund, men sedan är vi nere på samma nivå igen.

Däremot kan en för låg lön göra oss olyckliga, men en hög lön har alltså inte motsatt effekt. Det behöver heller inte handla om vad vi jobbar med.
Som ett exempel på det nämner han ett företag i USA som jobbar med att plocka upp hundbajs. Det är det enda de anställda gör, men det är ett mycket framgångsrikt och lyckligt företag.

Varför? De anställda får se resultat och de får relationer. Det är framför allt äldre människor som behöver hjälp med att få rent i sin trädgård efter hunden, och skulle ingen hjälpa dem så skulle de inte ha möjlighet att ha hund. De anställdas arbete betyder helt enkelt någonting.

Hur gör man för att vara lycklig på jobbet?
– Välj att bli lycklig och känn efter själv vad som gör dig lycklig, därefter är det dags att handla. Gör någonting som gör dig lycklig och se till att göra dina arbetskompisar lyckliga – för arbetsglädje smittar. Och kom ihåg att det perfekta jobbet inte existerar, 10 procent är jobbet, 90 procent är du.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Fler artiklar inom Hälsa