Associera, visualisera och placera. Det är Gabriella Wejlids recept för ett gott minne. 
Foto: Foto: Henry Lundholm

Träna din hjärna – och kom ihåg mer

Uppd. 2007-10-31 22:32
 
 

Namn, portkoder och telefonnummer. Det är mycket som ska hållas i minnet.
Metro lär dig minnesträna hjärnan.


Genom att träna din hjärna kan du lättare memorera namn, portkoder, telefonnummer, inköpslistor och mycket annat. Och precis som övriga kroppen kan hjärnan tränas upp.
– Minnesträning handlar om att skapa nycklar som leder till minnet. Hjärnans arbetsminne kan hantera cirka sju saker samtidigt. Det går helt enkelt inte att hålla reda på mer fakta på en gång.
– Genom att träna hjärnan i att associera, visualisera och placera informationen i ett sammanhang kan man förbättra minnet relativt snabbt, säger Gabriella Wejlid, som tillsammans med Jenny Åkerman har skrivit en bok om minnesteknik och tanketräning.

Att bara koncentrera sig på att försöka komma ihåg någonting hjälper inte särskilt långt. Då hamnar informationen bara i det tillfälliga arbetsminnet. För att verkligen minnas något behöver man placera det på ett bra sätt i långtidsminnet.
Det bästa är om man redan från början placerar informationen så att den blir lätt att hitta. Det görs genom associering, visualisering och placering.

Minnet har onekligen fler hjälpmedel i dag än tidigare: kalendrar, post-it-lappar, mobiltelefoner och att-göra-listor.
– Visst klarar vi oss utan att träna vår hjärna, men vem vill inte ha en hjärna som är skarp och vältränad? Precis som kroppen mår även hjärnan dåligt utan motion, säger Gabriella Wejlid.

Så tränar du din hjärna

 
 

NAMN. När man presenterar sig för andra fokuserar man lätt bara på sitt eget namn och hur man presenterar sig själv. Pröva i stället att associera, visualisera och placera.

Se personen i ögonen när ni tar i hand. Se till att ni inte säger namnen i munnen på varandra. Lyssna verkligen på namnet som presenteras för dig. Upprepa namnet och
associera samtidigt till någon annan med det namnet. Heter personen Lisa kanske du tänker på en klasskompis som hette Lisa. Hitta ett attribut för den personen och koppla samman detta attribut med den du hälsar på. Din klasskompis var duktig på att åka rullskridskor. Se framför dig hur ”den nya Lisa” glider omkring i ett par rullskridskor. Nästa gång ni träffas kommer du att i din inre bild se attributet och därmed komma ihåg namnet.

VIKTIGA FAKTA. Viktiga fakta ur en bok eller tidning minns du bäst genom att läsa i olika rum. Välj ut vilka artiklar du vill läsa i dagens tidning. Sätt dig i ett rum och läs den första artikeln. Byt sedan plats när du läser nästa. Det blir lättare att komma ihåg saker om du kan härleda fakta till rummet som du läste de i.

Övningarna är hämtade från boken ”Ja tack, hjärna” av Gabriella Wejlid och Jenny Åkerman.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling