En röd tråd i självcoachning är att alltid sträva efter förbättring, säger psykologen Eva Rusz. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Bryt mönstret – bli en vinnare

Publ. 2007-09-26 21:06
 
 

Kognitiv terapi används för att bota fobier.
Nu lanserar psykologen Eva Rusz begreppet kognitiv coachning som ett suveränt verktyg för karriärutveckling.


– Jag har jobbat som idrottspsykolog i många år och har sett vilka otroliga förändringar kognitiv coachning kan åstadkomma på relativt kort tid, säger hon.
Hennes nya bok ”Bli en vinnare med kognitiv coaching” visar hur vi med kognitiv coachning kan förändras på tre plan: i tanken, i beteendet och i våra känslor.
– Tanken till min bok föddes utifrån att jag ville förmedla till en större grupp människor hur man kan använda sig av kognitiv coachning för att styra sitt liv i den riktning man vill, säger Eva Rusz.
Eva Rusz betraktar kognitiv coachning som ett förhållningssätt.
– Om man exempelvis känner att man fastnat i karriären eller har svårigheter att avancera kan kognitiv coachning bidra till att man flyttar ansvaret för förändring till sig själv, ökar sin självkänsla och motiveras att ta tag i sin situation, säger hon.
En röd tråd i självcoachning är att alltid sträva efter förbättring. En annan är att inte sätta upp gränser för sig själv och sin förmåga. Och en tredje är att inte resignera inför svårigheter.
– Vinnare har en gemensam attityd till de uppgifter de står inför. De ser hela tiden framåt, även om oddsen emellanåt ter sig hopplösa. De försöker hela tiden finna nya sätt att hantera sina tankar och känslor på.  De vågar tänka annorlunda och bryta sina handlingsmönster, säger Eva Rusz.

Fyra övningar som gör dig till en vinnare

1. Ifrågasätt din inre kritiker
Är du för hård mot dig själv? Finns det något du skulle kunna berömma dig själv för av allt det du gjort i dag? Öva din flexibilitet dagligen. Pröva att göra något till 70 procent i stället för till 100 procent. Skriv ner i förväg vad du tror ska hända när du gör så. Utvärdera. Har du lärt dig något om dig själv? Vad?

2. Stanna kvar i en jobbig situation
Säg inte ett knäpp på kafferasten om du tycker att samtalsämnena tryter. Öva dig i att njuta av både tystnad och att du slipper ta ansvar för vad som ska sägas. Första gången du testar ditt spänningsläge medvetet kommer du att känna ett stort obehag, men så småningom kommer oron att lägga sig och avta. Om du fortsätter att öva dig i att stanna kvar i ”krisläget” kommer du att märka att det du ursprungligen kände och tänkte inte var så farligt, att obehagskänslorna har börjat klinga av.

3. Dela upp problemen i mindre delar
Dela upp ditt problem i tre beståndsdelar, fakta som har med det förflutna att göra, alltså det som hänt och redan är avklarat, fakta som du kan påverka just nu och fakta som har med dig att göra men som du inte kan påverka. Kan du ringa någon och be om råd, klaga, reklamera, säga ifrån? Gör det då, men skjut inte upp det. Ju förr du ber om råd, desto bättre, eftersom du kan släppa dessa tankar ifrån dig först när du åtgärdat dem. Vad skulle du konkret kunna göra annorlunda nästa gång du ska prestera något? Hur skulle du kunna tänka annorlunda? Fundera och se det som en process som tar tid.

4. Dra åt de lösa skruvarna

Vinnare finslipar ständigt formen. De är ständigt inriktade på vad de kan göra bättre. Om du tänker dig liknelsen med en skruv så används ju de till att skruva fast något med. När man väl dragit åt en skruv behöver man emellanåt kolla att den fortfarande sitter fast. För att kunna dra åt dina egna ”skruvar” – dina tankar, känslor, beteenden och inre bilder – behöver du ständigt checka av vad du håller på med. Se det som en ständigt pågående process som kräver sitt underhåll.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling