Christina Wahlström driver den privata mottagningen Mama Mia. I bakgrunden blir Linda Meiling undersökt av Gun Hermann-Jonasson. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Mödravård som affärsidé

Uppd. 2007-09-25 09:07
 
 

Över 30 procent av de anställda inom vårdsektorn i Sverige vill starta eget. Fem procent uppger att det är ganska eller mycket troligt att de kommer att göra det i framtiden. Finansiell och juridisk hjälp är det som efterfrågas mest.källa: vårdförbundet 

 

Mer än var tredje person som jobbar i vårdsektorn i Sverige vill starta eget. Det visar en undersökning som Vårdförbundet presenterade i somras.

– Vi får samtal varje vecka från medlemmar som har de här funderingarna. De tycker att de har mycket kunskap som de aldrig får använda sig av, säger Ingela Bengtsson, vd på Viam Vårdförbundet som hjälper anställda inom vårdsektorn att starta eget.

Barnmorskan Christina Wahlström, vd och ägare av Mama Mia Mödravård, var en pionjär när hon öppnade privat verksamhet 1988. Det som fick henne att starta eget var det hon kallar för ”landstingsviruset”.
– Vi hade roligt på jobbet och jag vill inte kritisera mina dåvarande kolleger, men kom man med nya idéer fick man ofta svaret att ”det är väl bra som det är”.

De första åren fick blivande föräldrar som kom till Mama Mia betala tusentals kronor ur egen ficka.
– Vi var motarbetade av både politiker och läkare i landstinget. Efter fyra år hade jag 750 000 kronor i skulder och belånade villan. Ren idioti egentligen, men jag trodde på det här. Mycket vände 1992 då mödravårdspengen infördes och blivande mammor kunde vända sig hit utan att betala extra, säger hon.

Nu har Mama Mia två mottagningar i Stockholm och en nyöppnad i Göteborg. Förra året utsåg Företagarna Christina Wahlström till Årets företagare i Stockholms stad.
De som kommer till mottagningarna kallas för ”kunder” och inte ”patienter”. En viktig markering, tycker Christina Wahlström, eftersom hon menar att ”patient” är någon som står med mössan i hand.
– I dag erbjuder vi mödravård och eftervård. I snart 20 år har jag också kämpat för att kunna erbjuda förlossningsvård, och det tror jag att vi snart kommer att lyckas med. Då skulle kunderna känna sig trygga eftersom de då skulle träffa samma personer genom hela vårdkedjan.

Tips för vårdföretagaren

Brinner du för det du gör? Det måste du göra. Annars är det ingen idé att dra i gång privat verksamhet. Egenföretagande är en livsstil.

Tänk igenom ditt koncept ordentligt innan du börjar. Det handlar inte bara om vård utan också om ekonomi, rekrytering och annat.

Förbered dig på motgångar.
Christina Wahlström fick överklaga två gånger innan Patent- och registreringsverket godkände namnet Mama Mia.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär