Efter tre utvecklingssamtal fick Nils Forsberg sin vilja igenom. Han jobbar som projektledare på Telia Sonera, och fick sin arbetsgivare att betala för CoachTåget, en coachutbildning på deltid. – Jag lyckades motivera vad coachutbildningen skulle tillföra min arbetsgivare och mig själv, att den bland annat kan hjälpa mig att bli mer effektiv som projektledare, säger han.
 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Klart du ska åka på kurs

Publ. 2007-09-05 20:11
 
 

UTBILDNING. Är du sugen på att gå en jobbkurs i höst?
Metro visar dig hur du knäcker den hårdaste nöten: att få chefen att säga ja till att du försvinner från arbetsplatsen i några dagar (eller veckor) och stå för notan.
– Ett vanligt misstag är att inte lägga upp någon strategi innan man presenterar sina önskemål för chefen. Det gäller att välja rätt tidpunkt, när chefen inte är alltför stressad och därmed är mottaglig för ny information, säger organisationsutvecklaren och författaren Doris Dahlin.
– Man bör också vara påläst om kursen och framför allt, kunna ge en bra motivering till varför kursen är en bra investering för chefen.
Att vidareutbilda dig och utvecklas i sin yrkesroll kan ge karriären en ordentlig skjuts, så rusta dig med rätt argument. Då är det långtifrån omöjligt att få gå den kurs du vill.


Tips för att få kursen

1. Ha all information klar. Ta reda på vad kursen kostar, dess upplägg, var och när den äger rum och vilken målgrupp den har.  Chefen kommer sannolikt att vilja veta det och om du inte kan ge tillräckligt mycket information om kursen så sänder det knappast ut några positiva signaler.

2. Välj kursen med omsorg. Kursen ska inte vara ett lösryckt infall för att kollegan tipsat om en spännande utbildning eller
för att du sett en annons i tidningen.  Välj med omsorg och sätt in den i ett sammanhang genom att göra den till en del av din långsiktiga karriärplanering. Det visar att du är
målmedveten och tänker långsiktigt.

3. Samla tankarna före mötet.
Ta några djupa andetag och samla tankarna innan du går in till chefen och argumenterar för din sak.  När man rustat sig med många argument så är det
lätt hänt att man knappt låter motparten få en syl i vädret av iver att framföra dem.  Presentera i lugn och ro ett argument i taget och invänta därefter chefens reaktion.

4. Lägg tonvikt på nyttan för företaget.
Referera gärna till något han eller hon sagt tidigare, exempelvis att ni behöver få in en särskild kompetens i företaget eller att det saknas någon som kan ansvara för exempelvis företagets friskvårdssatsningar. Lägg mycket tonvikt på vad företaget får ut av denna utbildningssatsning på dig.

5. lyssna och var ödmjuk.
Var beredd på mothugg från chefen och betrakta det inte som en självklarhet att du ska få vidareutbilda dig i höst. Om du möts av motargument så var ödmjuk och lyssna på det som sägs innan du presenterar ditt nästa argument.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling