Hans-Peter Lundgren, säljare, har goda kontakter med sin tidigare arbetsgivare. När han valde att gå vidare var det viktigt att avsluta på ett bra och schyst sätt, både för sin egen och arbetsgivarens skull, berättar han. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Säg upp dig från jobbet på rätt sätt

Uppd. 2007-08-14 17:47
 
 

AVSLUT. Tillbaka från semestern är det många som väljer att ta nya kliv i karriären. Men det gäller att spela korten rätt i samband med uppsägningen.
– Gör man inte ett snyggt avslut har man bränt sina chanser till att bibehålla en god relation med arbetsgivaren, säger karriärcoachen Domenico La Corte.
– Sverige är ett litet land och många branscher är tillräckligt små för att ”alla ska känna alla”. Sannolikheten att man stöter på sin gamla chef eller före detta kolleger i framtiden är därför rätt stor.

Det är ett smart drag att agera professionellt hela vägen in ”i mål”. Säljaren Hans-Peter Lundgren sa upp sig från sitt jobb på en emballagetillverkare för att anta nya utmaningar i fiberoptikbranschen. Sedan dess har han ett stående erbjudande om fast jobb hos sin gamla arbetsgivare.
– Jag var mån om att sköta min uppsägning på ett snyggt sätt, dels för att behålla mitt goda anseende, dels för att vara schyst mot min arbetsgivare, säger Hans-Peter.

Så här lyckades han bevara sin goda relation:
– Jag var helt uppriktig inför min arbetsgivare om varför jag slutade och både om vad jag tyckt varit bra och mindre bra hos dem. Jag förklarade också för min efterträdare att jag fanns tillgänglig för frågor även efter att jag börjat på mitt nya jobb. Att ge mitt yttersta även under uppsägningstiden kändes också viktigt.

Gör en snygg sorti

1 Var helt säker på din sak innan du meddelar chefen. Se till att du verkligen har bestämt dig för att sluta på jobbet innan du berättar nyheten för din chef. Hon eller han vill i allmänhet ha raka besked. Dra inte ut på ditt samtal med chefen, utan se till att dela med dig av dina planer så snart du fattat ditt beslut. Använd inte nya jobberbjudanden som en utpressningsmetod inför din gamla chef. Undvik argument som ”min nya arbetsgivare erbjuder mig 5 000 kronor mer i månaden”. Det får ditt nuvarande jobb att framstå som ett andrahandsalternativ.

2 Fundera på vilka kolleger du vill behålla kontakten med framöver. Lista gärna ett par kolleger som känns angelägna att ha kvar i ditt nätverk och boka in lunch eller fika med dem redan innan du slutar. Se till att boka er träff minst ett par veckor efter att du börjat på ditt nya jobb, så kan du passa på att stilla kollegernas nyfikenhet på ditt nya jobb.

3 Gör ditt bästa på jobbet även efter att du sagt upp dig.
Även om du av naturliga skäl inte känner dig lika motiverad som tidigare finns det goda skäl att inte dra ner på ambitionsnivån. Din omgivning tenderar nämligen att komma ihåg din prestation den allra sista perioden på jobbet allra bäst.

4 Säg aldrig upp dig på impuls, i ilska eller vredesmod. Även om du känner för att gå direkt in till chefen och säga upp dig så ta dig tid att fundera, åtminstone över natten, på ditt beslut. Beslut som fattas i upprört tillstånd är sällan särskilt smarta eller genomtänkta.

5 Kolla upp vilken tradition arbetsgivaren brukar ha när folk slutar.
Brukar chefen initiera en gemensam avslutningsfika eller är det ditt eget ansvar? Avslutningsfikan är en bra final på en snygg uppsägning.

6 Förenkla tillvaron för din efterträdare genom att ge denne en ordentlig introduktion i arbetet. Skriv gärna checklistor och gör ett ungefärligt tidsschema för hur en genomsnittlig arbetsvecka kan se ut. Det tar inte särskilt mycket tid i anspråk men kan vara enormt värdefullt för din efterföljare.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär