Illustration:  Thorbjörn jensen 

Gör dig HÖRD på jobbet

Publ. 2007-07-09 21:10
 
 
Så blir du hörd i fem steg

Stoppa ignoransen.
Om många mötesdeltagare vänder sig om och häller upp kaffe eller pratar med varandra just när det är din tur att ha ordet, säg ifrån.
”Jag väntar med att säga mitt tills ni har tagit kaffe” eller ”Jag lyssnar på er och skulle uppskatta om ni vill lyssna på mig också” är två kommentarer som kan användas. 
Markera att du förtjänar deras uppmärksamhet genom att personligen tilltala de berörda.

Liera dig med personer med mycket makt. 
Förankra en fråga som är viktig för dig hos denna person innan ett viktigt möte. Visa att du samtycker med personen i fråga. Förhoppningsvis så stöttar maktpersonen dig när det är dags att ta upp frågan på dagordningen.
Maktpersonens ord väger tungt och ger dig mycket draghjälp.

Ta hjälp av en eller ett par kolleger.
Hjälp varandra att stärka era röster på jobbet. Genom att berömma varandras inlägg i fikarummet eller på konferensen hjälper ni varandra uppåt genom att förstärka kollegernas bild av att du förtjänar att lyssnas på.

Ta god tid på dig när du talar inför kollegerna.
Ta gärna konstpauser med jämna mellanrum och försök att inte gå upp i tonläge eller börja prata snabbare, vilket är lätt hänt när man blir nervös. 
Prata långsamt och tydligt och se till att ditt budskap verkligen går fram.

Be inte om ursäkt för dig själv – eller det du sagt.
Ett vanligt misstag är att lägga till ”Det tycker i alla fall jag” eller ”jag tror att det är så, men det stämmer kanske inte alls” i slutet av ditt anförande. Säg inte ”ska vi inte ta och göra så” utan ”jag tycker att vi gör så”. Ditt sätt att formulera dig spelar stor roll för det intryck du ger och den respekt du får.

 
Mer på metro.se
 
Metro rekommenderar
 

JOBBRELATION. Avstår du från att göra dig hörd på jobbet?
Det är lätt att hamna i en roll där ingen av dina kolleger längre förväntar sig att du ska komma med en bra idé eller säga något smart – och då blir resultatet ofta tystnad.

Turligt nog så finns det sätt att komma ur den rollen. Här intill ger vi dig tips på hur du bryter mönstret och tar mer plats på jobbet.
– Det är oerhört vanligt att inte våga framföra sina åsikter eller presentera förslag och idéer på jobbet. Det leder till att många bra idéer som verkligen skulle kunna förbättra verksamheten inte kommer upp till ytan, vilket i sig är ett resursslöseri, säger Lotta Snickare, ledarskapsforskare på KTH i Stockholm.

När ”tysta du” plötsligt börjar ta mer plats på möten och i fikarummet kan det hända att dina kolleger lyfter på ögonbrynen. Om någon kommenterar denna förändring, och kanske ger dig ett visst motstånd, kan du bemöta dem professionellt genom att hålla dig till saken.
– Om de exempelvis säger "Vad mycket du har att säga plötsligt" så svara inte "Ja, det var ju verkligen på tiden’ utan säg i stället "Ja, vad tyckte du om mitt förslag, egentligen?", säger Lotta Snickare.

Många som har svårt att få gehör för sina åsikter och idéer upplever att andra ofta tar åt sig äran för deras idé. Är du en av dem? Lotta Snickare ger det här rådet:
– Jag rekommenderar att nämna det på mötet, exempelvis genom att säga "Vad bra att du har förslag på hur man kan förbättra idén som jag presenterade tidigare".

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling